Afvallen met een E-Bike

Afvallen met een E-Bike. Helpt een elektrische fiets om af te vallen?

Het is een welbekende discussie. Is een elektrische fiets nou wel of niet goed voor je conditie? En kan een E-Bike je helpen bij het afvallen of werkt dit alleen maar averechts? En hoeveel calorieën verbrand je nou eigenlijk op een elektrische fiets?

Kan een E-Bike helpen bij het afvallen?

Jazeker. Als je wat gewicht kwijt wilt kan een E-Bike uitstekend helpen. Het is namelijk zo dat mensen die een elektrische fiets aanschaffen doorgaans veel vaker gaan fietsen. Het is natuurlijk zo dat je meer calorieën verband op een normale fiets maar doorgaans wordt dit gecompenseerd door het feit dat je veel meer gaat fietsen. Als je exact dezelfde afstanden blijft fietsen helpt het niet om af te vallen. In de praktijk kan het wel heel goed helpen om veel in beweging te blijven.

Daarnaast is fietsen op een elektrische fiets ook een goede hobby. Het is leuk, je bent in beweging en je bent lekker in de buitenlucht.

Hoeveel calorieën verbrand je op een elektrische fiets?

Dit hangt natuurlijk deels van jezelf af. We gaan nu even uit van een gemiddeld persoon met een normaal postuur. Deze verbrand op een elektrische fiets ongeveer 250 calorieën per uur. Op een normale fiets zou je ongeveer 300 calorieën per uur verbranden. Dit wil zeggen dat als je 16% meer gaat fietsen je het nadelige effect van een E-Bike gecompenseerd hebt. Daarnaast leg je in dezelfde tijd op een elektrische fiets ook nog grotere afstanden af. 

Daarnaast wordt je bereik op de fiets ook een stuk groter. Waar je voor een tochtje van 20 kilometer nu waarschijnlijk de auto pakt zul je dit op een elektrische fiets wel sneller gaan fietsen. Je komt niet uitgeput aan en je bent een stuk sneller op je bestemming.

Conclusie; kan een E-Bike helpen bij het afvallen?

Absoluut. Bijna iedereen pakt veel vaker de fiets wanneer ze een fiets met ondersteuning aanschaffen. In de praktijk zien we regelmatig dat mensen van nooit fietsen naar 2 of 3 uur per week fietsen gaan simpelweg omdat fietsen weer echt leuk wordt. Daarnaast zien we ook dat mensen er vaker voor kiezen om woon werkverkeer op de fiets te doen. Op een normale fiets kom je wellicht moe en bezweet op je werk aan, niet zo prettig natuurlijk. Doordat je op een E-Bike minder inspanning hoeft te leveren kom je fris en fruitig op het werk aan. Daarnaast kun je op de terugweg in de buitenlucht nog even lekker je hoofd leeg maken, heerlijk toch?

Als je nu iedere dag een half uur op een normale fiets fietst en exact hetzelfde stuk gaat doen op een E-Bike is het niet per sé bevordelijk voor je conditie en zal het niet helpen bij afvallen. Echter zien we eigenlijk nooit dat mensen niet 16% meer gaan fietsen en in de meeste gevallen gaan ze nog veel vaker fietsen en wordt dit verschil dus ruimschoots gecompenseerd. 

Uiteraard zijn goede gewoontes en een gezonde levensstijl het allerbelangrijkste bij het afvallen. En hier kan een elektrische fiets heel goed bij helpen.

Lees hier waar je op moet letten bij het kopen van een E-Bike.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Of heb je zelf misschien ervaringen met afvallen met behulp van een E-Bike? Laat het dan even weten in de reacties!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.