Alles wat je moet weten over Fatbikes

Alles wat je moet weten over Fatbikes

De Fatbike is een relatief nieuw fenomeen en enorm populair. De Fatbike bestaat al een hele tijd maar sinds de helmplicht voor snorscooters lijkt de Fatbike een vlucht te nemen. Waar we 2 jaar geleden nog nooit een Fatbike zag kom je ze nu overal tegen. In dit artikel gaan we jou alles vertellen over Fatbikes en geven we antwoord op de meest gestelde vragen. Zo is er veel onduidelijkheid over of Fatbikes legaal zijn, wat een Fatbike precies is en of je Fatbikes tegenwoordig nog kunt verzekeren. Aan het einde van dit artikel weet jij alles wat je moet weten over deze fietsen.

Wat is een Fatbike?

In eerste instantie waren Fatbikes vooral mountainbike achtige fietsen met hele brede banden. Met deze fietsen kon je ook bijvoorbeeld over het strand fietsen. Tegenwoordig zijn het vooral fietsen met brede banden die wel wat weg hebben van een brommer. Het ouderwetse brommer model komt weer helemaal terug. Op een Fatbike hoef je over het algemeen niet heel hard te trappen. De meeste zijn voorzien van een krachtige achterwiel motor en zijn zo afgesteld dat je weinig kracht hoeft te zetten.

De fietsen worden vooral in de stad gebruikt maar zijn vaak ook geschikt om over het strand of in het bos te rijden. Vooral de fietsen met de grovere noppen banden zijn hier erg handig voor.

Is een Fatbike legaal?

Niet allemaal, maar een gedeelte ook wel. Voor elektrische fietsen in het algemeen geldt dat je altijd zelf moet trappen. Als de fiets dus een gashendel heeft of een andere manier waarop hij ondersteund zonder dat je zelf hoeft te trappen mag hij dus niet de openbare weg op.

De motor van een elektrische fiets mag een vermogen hebben van maximaal 250 Watt. Bij de meeste Fatbikes die in Nederland geproduceerd worden of die van een Nederlandse fabrikant zijn is dit het geval. Koop je een hele goedkope Fatbike of zoek je iets uit op bijvoorbeeld Ali Express? Dan kan het best zijn dat het motor vermogen hoger is en de fiets dus niet legaal gebruikt kan worden in Nederland.

Hoe hard mag je met een Fatbike?

Uiteraard mag ook een Fatbike tot maximaal 25 kilometer per uur ondersteunen. Vaak ondersteunen ze tot +/- 27 kilometer per uur en wordt dit gedoogd maar officieel ligt de grens op 25 kilometer. Als een fiets harder gaat dan dat valt hij onder de Speed Pedelecs en moeten zowel de fiets als de bereider weer aan hele andere eisen voldoen.

Kun je een Fatbike verzekeren?

De laatste tijd is er erg veel te doen geweest over het verzekeren van Fatbikes. Zo hebben bijvoorbeeld de ANWB en Univé aangegeven geen Fatbikes meer te verzekeren in verband met het grote diefstal risico. Echter zijn er nog partijen die dit geen probleem vinden. Op moment van schrijven kun je je Fatbike nog verzekeren bij bijvoorbeeld Kingpolis of ENRA. Dit zijn beide grote verzekeraars die het nog wel doen. Wel zullen ze op termijn extra eisen gaan stellen zoals zwaardere sloten en wellicht een GPS tracker.

Wat kost een Fatbike?

Je koopt al vanaf zo’n 1200 euro een goede elektrische Fatbike die geschikt is voor de openbare weg. Ali Expres E-Bikes kun je voor nog minder kopen maar je loopt dan wel het risico dat deze niet geschikt zijn voor de openbare weg en je riskeert dan een boete of in beslag name. Een degelijke elektrische fatbike van goede kwaliteit kost al gauw zo’n 2000 euro. Je krijgt dan wel een stuk meer fiets voor je geld en je kunt er vanuit gaan dat je een betrouwbare Fatbike koopt.

Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en een Fatbike?

Een Fatbike herken je aan de brede banden. Ook hebben deze fietsen vaak andere rij eigenschappen en hoef je vaak niet hard te trappen om snelheid te maken. In de basis is een Fatbike een elektrische fiets maar hij ziet er erg anders uit en fietst ook heel anders.

Welke Fatbike is legaal in Nederland?

Alle Fatbikes die maximaal 25 kilometer per uur rijden, waarop je zelf moet trappen (dus zonder gashendel oid) en een motor vermogen van 250 Watt of minder hebben zijn legaal in Nederland. Uiteraard zijn er nog wat basis voorwaarden zoals goed werkende verlichting en een bel.

Kun je op een Fatbike een gashendel monteren?

Dit is illegaal maar wel mogelijk. Je kunt hier lezen hoe je een gashendel kunt monteren.

Meer weten over Fatbikes? Stel je vragen gerust in de reacties onder dit artikel.

6 reacties

 1. Ik heb interesse in de ENGWE L20 maar ik lees herhaaldelijk dat een fatbike geen gashendel mag hebben. De L20 heeft dat wel, zijzelf beweren natuurlijk dat het wel mag omdat dat handig is om op te starten… weet iemand het antwoord?

  1. Hoi! Helaas is een gashendel niet toegestaan op de openbare weg. Het zou kunnen dat het geen echte gashendel is maar een soort boost functie. In het verleden hebben meer fietsen dit gehad. Dit wil eigenlijk zeggen dat hij net iets meer ondersteuning geeft op het moment dat je de gashendel gebruikt. Maar als je zelf niet mee trapt zou de gashendel moeten ondersteunen tot maximaal 6 kilometer per uur.

   Als hij zonder dat je trapt meer ondersteuning geeft is hij sowieso niet toegestaan op de openbare weg. Misschien even een proefrit maken?

   Succes!

 2. Ik rijdt op een electrische fiets met een blauw kenteken plaatje, reden: ik heb naast de functie van ondersteunend electrisch fietsen, ook een gashandel, hierdoor wordt de fiets beschouwd als een snorfiets. Waarom geldt dit niet voor Fatbikes?
  Groeten,
  Henk van der Werf.
  –//–

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.