E-Bike onderhouden – Zelf servicebeurt elektrische fiets uitvoeren

E-Bike onderhouden – Zelf elektrische fiets onderhouden

Hoe zorg je er nou voor dat jouw elektrische fiets goed blijft fietsen? In dit artikel vertellen we je wat je zelf kunt doen om jouw elektrische fiets in goede staat te houden.

Een servicebeurt kost bij een fietsenmaker vaak tussen de 50 en de 75 euro. Een groot gedeelte van deze werkzaamheden kun je ook zelf doen. Zeker als je een beetje handig bent.

Goed poetsen

De basis van een onderhoudsbeurt is het poetsen van je fiets. Door ervoor te zorgen dat de fiets niet onder het vuil zit voorkom je grotere problemen in de toekomst. Je kunt dit doen met zeepsop en warm water. Als de fiets helemaal schoon is kun je deze insprayen met motip Shine & Protect om ervoor te zorgen dat de lak goed beschermd blijft.

Ketting smeren

De ketting smeren kun je ook gemakkelijk zelf doen met een geschikt smeermiddel. Als je een gesloten kettingkast hebt kun je het achterkapje demonteren en zie je de ketting zitten. Maak deze even goed schoon met een schone doek. Vervolgens kun je het pedaal rustig rond draaien en olie op de ketting laten druppelen. Een dun laagje olie zorgt ervoor dat de fiets soepel blijft lopen en de boel niet zo snel slijt.

Versnellingen afstellen

Schakelt de fiets niet helemaal soepel of trapt hij zelfs door? Dan is het een goed idee om de versnellingen af te stellen. Dit klinkt ingewikkeld maar is in de meeste gevallen gemakkelijk zelf te doen. Op deze website kun je een simpele uitleg vinden voor alle verschillende systemen.

Spaken spannen

Vooral bij nieuwe fietsen komt het wel eens voor dat de spaken wat los gaan zitten. Het is altijd belangrijk om dit te controleren bij een service beurt. Zitten je spaken los? Dan kun je deze zelf opspannen met een spaakspanner. Let wel op: Bij deze handeling kun je ook een slag in het achterwiel creëren. Het is dus belangrijk om rustig en gefocust te zijn als je de spaken gaat spannen. Vertrouw je het niet helemaal? Breng de fiets dan toch even bij de lokale fietsenmaker.

De spaken spannen kun je doen door te beginnen bij het ventiel en vervolgens iedere spaak een kwart slag vast te draaien (met de klok mee). Span zo iedere spaak precies even veel totdat je weer bij het ventiel aangekomen bent. Zijn de spaken nu op de juiste spanning? Top! Wil je de spaken nog wat strakker hebben? Herhaal dan het eerdere proces nog eens.

Als je de spaken te strak spant kun je een hoogte slag creëren. Pas dus goed op en werk met kwart slagen per keer.

Banden oppompen

Een open deur maar wel de aller belangrijkste. Hier ga je het meeste profijt van ondervinden. Zorg dat je banden op de juiste druk zitten. Tussen de 3 en de 4,5 bar is het meest voorkomend maar als je het wil checken staat dit ook op de buitenband vermeld.

Remmen afstellen

De remmen afstellen is ook een klusje dat bijna altijd wel moet gebeuren bij een servicebeurt. Hier kun je alles lezen over remmen afstellen.

Bouten en moeten aandraaien

Controleer tijdens de servicebeurt ook altijd even alle bouten en moeren. Zit alles nog vast? Dit kan een hoop problemen in de toekomst veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de wielmoeren, het stuur en de crankbouten. Let wel op: vast is vast. Je hoeft er niet met je volle gewicht op te gaan hangen om alles goed vast te krijgen.

Conclusie

Je kunt natuurlijk je fiets altijd wegbrengen voor een servicebeurt om het door een professional te laten doen maar je kunt ook een hoop zelf. Je kunt hem ook alsnog wel wegbrengen ieder jaar maar zelf een extra service beurt doen zodat je fiets altijd optimaal fietst.

Veel gestelde vragen over E-Bike onderhouden

Wat kost een servicebeurt voor een elektrische fiets?

Een servicebeurt kost gemiddeld tussen de 50 en de 75 euro. Hiervoor wordt je hele fiets nagekeken en afgesteld.

Hoe vaak moet een E-Bike een servicebeurt?

Dit hangt erg van het gebruik af. Gebruik je de fiets incidenteel in de zomer? Dan zal hij minder snel aan een beurt toe zijn dan wanneer je hem dagelijks voor woon werk verkeer gebruikt. Voor een matige fietser is eens per jaar voldoende. Voor een fanatieke fietser kun je dit ook voor de zomer en voor de winter doen om de fiets weer helemaal in orde te laten maken.

Is een servicebeurt belangrijk?

Ja, je fietst houdt het zo langer vol, slijt minder en fietst beter. Het is dus absoluut van belang. Vooral de eerste servicebeurt bij een nieuwe fiets is erg belangrijk. Als je een nieuwe fiets koopt wil het nog wel eens zo zijn dat de boel wat los gaat zitten of de versnellingen wat bij gesteld moeten worden.

Hoe lang duurt een servicebeurt van een fiets?

Een monteur zal hier niet veel meer dan 30-40 minuten over doen. Als je je fiets zelf een beurtje geeft kun je er wel een middagje voor uit trekken. Door rustig je tijd te nemen zorg je ervoor dat de fiets ook echt opknapt en voorkom je fouten.

Kun je een E-Bike servicebeurt zelf doen?

Ja, alleen de spaak spanning kan wat ingewikkeld zijn. Verder kun je eigenlijk weinig verkeerd doen en is het dus goed zelf uit te voeren.

Heb je nog vragen of opmerkingen over E-Bike onderhouden? Laat het dan gerust even weten in de reacties!

Lees hier hoe je je E-Bike accu kunt onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.