E-Bike verlichting, zo ben jij goed zichtbaar!
Op een E-Bike ga je een stuk sneller dan op een normale fiets. Daarom is goede verlichting enorm belangrijk. Maar waar moet je dan precies op letten? Wat voor verlichting is goed? En wat voor verlichting zit er standaard op jouw fiets?
Standaard E-Bike verlichting
Als je een wat duurdere elektrische fiets koopt ben je ongetwijfeld in de veronderstelling dat er goede verlichting op zit. Echter is dit niet altijd waar. De meeste fabrikanten monteren standaard vanuit de fabriek het absolute minimum. In Nederland is er geen regelgeving met betrekking tot verlichting maar dit is er in Duitsland bijvoorbeeld wel. Hier moet een koplamp een minimale opbrengst van 15 lux hebben. We zien dat veel E-Bikes dus worden uitgerust met een koplamp met een lichtopbrengst van 15 lux. Dit is niet verkeerd en hiermee ben je wel zichtbaar maar je hebt hier qua verlichting vrij weinig aan. Tegenwoordig kun je koplampen monteren van wel 150 lux of meer. Dit is dus 10 keer de lichtopbrengst van een standaard E-Bike lamp.
Als je vaak onderweg bent en op donkere paden fietst is goede verlichting enorm aan te raden. Hieronder die je een voorbeeld van de gemiddelde E-Bike lamp en daarnaast een voorbeeld van een lamp met een flinke lichtopbrengst.
E-Bike verlichting upgraden
Maar kun je dan op dezelfde aansluiting zomaar zo’n krachtige lamp monteren? Jazeker. Beide lampen hebben dezelfde voeding maar een hele andere lichtopbrengst. Soms zit je met de aansluitingen van een koplamp maar in de meeste gevallen kun je zo zonder meer een nieuwe krachtige koplamp monteren.
Wat kost een E-Bike lamp met veel lichtopbrengst?
Een lamp met 100 of 150 Lux is natuurlijk een stuk duurder dan een normale E-Bike koplamp. Een goed voorbeeld van een top kwaliteit koplamp met 150 Lux is de Busch+Müller IQ-X E welke wij online konden vinden voor 135 euro. Dit is natuurlijk een flink bedrag maar voor de fanatieke fietser zeker een uitkomst. Naast dat je zelf uitstekend zichtbaar bent kun je de weg ook goed zien. Ideaal voor mensen die vaak buitenuit fietsen.
Curve Light assistant
Als je op de fiets zit en je gaat een bocht in zul je merken dat je lamp niet de juiste kant op schijnt. Dit kan erg hinderlijk zijn. Zeker als je je licht nodig hebt om de weg goed te zien. In de auto industrie zie je al langer dan lampen anticiperen op bochten en dergelijke. In de fietsindustrie bestond dit tot voor kort nog niet. Maar nu is er een nieuw product op de markt. De Leval van Busch+Müller is een Curve Light Assistant. Deze reageert op het moment dat je een bocht maakt en verlicht altijd de weg op de juiste manier. Deze Leval krijgt zijn voeding ook via je E-Bike en deze hoef je dus niet apart op te laden. Ideaal. In het filmpje hieronder zie je hoe de Leval werkt. Op het moment heeft dit apparaatje een advies verkoopprijs van een kleine 100 euro.
Wat is de beste E-Bike lamp?
Naar onze mening is de eerder genoemde Busch+Müller IQ-X E een koplamp met uitstekende prestaties. Naast de fantastische lichtopbrengst heeft het bedrijf ook goed rekening gehouden met andere weggebruikers. Zo is de lamp zo ontwikkeld dat je ondanks de enorme opbrengst niet medeweggebruikers verblind. Wij classificeren deze koplamp met 150 Lux lichtopbrengst op dit moment als de beste E-Bike koplamp op de markt. Deze koplamp draagt een adviesprijs van een kleine 170 euro maar is online te vinden voor ongeveer 135 euro.
Heb je zelf nog tips of opmerkingen over goede E-Bike verlichting? Laat het dan even weten in de reacties!
Eén reactie