Elektrische fiets opvoeren

Elektrische fiets opvoeren

Wil jij je elektrische fiets opvoeren? Stoor je je er aan dat de ondersteuning bij 25 kilometer per uur stops en wil je hier wat aan doen? Of lijkt het je gewoon leuk om heel erg snel te fietsen? In dit artikel vertellen we je de voor en nadelen van het opvoeren van je elektrische fiets. Ook vertellen we je of je je elektrische fiets zelf kunt opvoeren.

Kun je je elektrische fiets zelf opvoeren?

Ja, dat kan zeker. Met een klein beetje technische kennis en wat hulp van Youtube is het goed te doen om je elektrische fiets zelf op te voeren. Het opvoeren van een elektrische fiets kun je doen door middel van een speedchip. Het is van belang dat je de juiste speed chip uitkiest voor jouw elektrische fiets. Je kiest het merk motor en vervolgens het type wat onder jouw fiets zit. Vervolgens kun je deze chip bestellen en zelf monteren. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een geschikte crankafnemer en een schroevendraaier.

In de filmpjes onder aan deze pagina kun je zien hoe je de speedchip monteert. Dit kan per motor iets verschillen maar het principe is eigenlijk altijd hetzelfde.

Speedbox Speed chip
Speedbox speedchip

Kun je iedere elektrische fiets opvoeren?

In principe kun je iedere elektrische fiets opvoeren maar je kunt het alleen relatief verantwoord doen met fietsen met een middenmotor. Het is natuurlijk nooit de bedoeling om een fiets op te voeren maar middenmotoren kunnen er goed tegen en er zijn professionele chips op de markt welke je motor in principe niet beschadigen. Heb je een middenmotor? Dan zijn er chips verkrijgbaar voor Bafang, Bosch, Shimano en Impulse.

Benieuwd of je jouw E-Bike op kunt voeren? Bekijk dan hier alle Speedchips.

Hoe snel kun je fietsen met een opgevoerde E-Bike?

Met een opgevoerde E-Bike fiets je tot 50 kilometer per uur. Dit is echter wel met wind mee en je moet nog aardig mee trappen. Je kunt na het plaatsen van een speedchip vrijwel altijd rustig 35 kilometer per uur fietsen. 

Kun je de maximale snelheid instellen?

Met de meeste speedchips ondersteunt de motor tot 50 kilometer per uur. Er zijn ook chips met een bluetooth optie. Dan kun je door middel van een app wel de maximale snelheid aanpassen.

Is een E-Bike opvoeren illegaal?

Een E-Bike opvoeren is op zichzelf niet illegaal. Je mag een opgevoerde E-Bike niet op de openbare weg gebruiken. 

Is een E-Bike opvoeren aan te raden?

Het is natuurlijk lekker om wat sneller te fietsen. Echter is het niet per sé veilig en zoals hierboven benoemd mag je niet met een opgevoerde elektrische fiets de openbare weg op. Daarnaast is je fiets niet gemaakt voor hoge snelheden. Als je een E-Bike hebt met hydraulische remmen en brede banden zal deze echt wel wat meer kunnen hebben maar feit blijft dat de fabrikant geen rekening heeft gehouden met snelheden tot 50 kilometer per uur. Daarnaast is het ook zo dat een fabrikant van je fiets of motor moeilijk kan gaan doen als je aanspraak wil maken op garantie. Gaat je motor stuk binnen de garantieperiode en zit er toevallig een speedchip in? Dan bestaat de kans dat de fabrikant dit niet wil vergoeden.

Mag je op de openbare weg met een opgevoerde E-Bike?

Nee, in Nederland (en veel andere landen) is dit niet toegestaan. Je mag wel met een speed pedelec met kenteken en helm de weg op maar niet met een opgevoerde elektrische fiets.

Kan een E-Bike harder dan 25 kilometer per uur?

Een normale E-Bike is begrensd op ongeveer 25 kilometer per uur. In de praktijk is dit vaak 26. Fabrikanten zijn verplicht om de elektrische fietsen te begrenzen en je kunt dus alleen je E-Bike zelf sneller laten lopen.

Kun je een E-Bike software matig opvoeren?

Fabrikanten kunnen elektrische fietsen software matig sneller laten lopen. Dit zullen ze niet zo snel voor een klant doen maar het is mogelijk. Als particulier is dit lastig en is een speedchip een makkelijkere optie.

Welke E-Bikes kun je makkelijk opvoeren?

E-Bikes met een middenmotor zijn het makkelijkste op te voeren. Deze zijn er ook het beste tegen bestand. E-Bikes met middenmotoren van Bosch, Bafang of Shimano komen het meeste voor en zijn vaak goed op te voeren.

Kun je een E-Bike met voorwiel motor opvoeren?

Eigenlijk niet. Deze kunnen er niet goed tegen en er zijn ook geen goede betrouwbare opvoer sets op de markt.

Wat kost een E-Bike opvoeren?

Het verschilt per type chip en per merk. Een Speedchip kost tussen de 140 en 250 euro afhangende van het type fiets.

Waar kan ik een E-Bike opvoer setje bestellen?

Via deze website kun je opvoer setjes voor de meeste elektrische fietsen bestellen.

Uitleg installatie speedbox

Wil je zelf je elektrische fiets opvoeren? Dan kun je in de video hieronder zien hoe je dit precies doet. Er zijn verschillende systemen maar het principe is eigenlijk altijd gelijk.

Heb je nog vragen over het opvoeren van je elektrische fiets? Laat het dan vooral even weten in de reacties!

5 reacties

 1. Hallo,
  Heb vraagje over de speedbox 1.0 bosch smartsysteem
  Heb deze geplaats in mijn smart systeem met na 1000km te rijden een 524001 manipulatie detectie.
  Deze detectie door dealer laten resetten.
  Vraag zou ik nu deze speedbox 1.0 terug kunnen plaatsen zonder terug een error te veroorzaken? of is een VOLspeed tuning beter dan de speedbox 1.0

 2. Goedemiddag,

  Ik heb de nieuwste KNAAP BCN gekocht deze heeft een ananda motor, helaas is er in het menu geen keuze meer om de max snelheid van 25 aan te passen, iemand ervaring of ideeën/mogelijkheden hier om toch richting de 30-35 te brengen ?

  Gr. Marco

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.