Hoe monteer je een gashendel op een elektrische fiets?

Hoe monteer je een gashendel op een elektrische fiets?

Wil je een gashendel monteren op je elektrische fiets? Besef je dan goed dat dit niet legaal is. Bij sommige fietsen is dit ook niet mogelijk maar veel E-Bikes kun je zo een gashendel zetten.

Als een elektrische fiets of Fatbike een gashendel heeft waarmee je kunt fietsen zonder te trappen is dit officieel een snor of bromfiets en moet deze dus ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo zul je hem moeten laten keuren bij de RDW en zul je een helm moeten dragen en in het bezit moeten zijn van een rijbewijs. 

Houdt hier dus goed rekening mee wanneer je een gashendel op je elektrische fiets wil zetten.

Op wat voor fiets kun je een gashendel monteren?

Gashendels kunnen gemonteerd worden op Fatbikes maar sommige normale fietsen zijn hier ook geschikt voor. Als je een fiets hebt waar in de buurt van het stuur een stekkertje over is is deze vaak bedoeld voor een gashendel. Zie jij in de buurt van het display of stuur een kabeltje los hangen met een dopje er op? Dan kun je de gashendel hier op in prikken.

Oranje stekker voor montage Gashendel

Ook kan het zijn dat deze aansluiting in de buurt van de controller zit. Dan zul je dus iets meer moeite moeten doen voor de montage van de gashendel.

Soms zit het stekkertje mooi in het zicht maar soms zit hij ook verstopt in een mantel of iets dergelijks. Controleer dus goed of je een extra stekkertje kunt ontdekken.

Hoe kom je aan een gashendel?

Gashendels kun je voor een paar euro bestellen via Ali Express of Temu. Wil je hem sneller ontvangen? Dan kun je hem ook in Nederland bestellen voor een beetje meer. Deze gashendels hebben doorgaans hetzelfde oranje stekkertje. Het is belangrijker om op het type stekkertje te letten dan op de merken die erbij staan.

Gashendel aansluiten bij de controller

Heb je geen stekkertje over in de buurt van het stuur? Dan kun je misschien de gashendel aansluiten bij de controller. Je hebt dan wel een gashendel nodig met een langere kabel. Dit kan bij bijna iedere fiets. Als je de controller opzoekt zit hier doorgaans een kabeltje los waar je de gashendel op kunt zetten. Wel werkt dit meestal alleen bij fietsen met een voorwielmotor en een achterwiel motor. Je kunt deze gashendels dus NIET gebruiken bij een fiets met middelmotor.

In onderstaand filmpje wordt duidelijk uitgelegd hoe je de gashendel monteert bij de controller.

Veel gestelde vragen

Is een gashendel op een E-Bike legaal?

Nee, de gashendel mag ondersteunen tot maximaal 6km per uur. Als je het verhaal zoals hierboven beschreven uitvoert kun je 25 of nog harder rijden met een gashendel. Dit is niet toegestaan op de openbare weg.

Is een gashendel op een Fatbike legaal?

Op een normale Fatbike is dit niet toegestaan op de openbare weg. Op prive terrein of in sommige andere landen mag je de gashendel wel gebruiken. In Nederland zou de Fatbike eerst gekeurd moeten worden, heb je een rijbewijs nodig en moet je een helm dragen.

Kun je een gashendel monteren op een elektrische fiets met voorwielmotor?

Doorgaans is dit geen probleem. Dit is meestal mogelijk.

Kun je een gashendel monteren op een elektrische fiets met middenmotor?

Nee, bovenstaande gashendels kunnen niet gemonteerd worden op een fiets met middenmotor.

Wat kost een gashendel voor een E-Bike?

Dit hangt er een beetje vanaf waar je deze besteld. Als je hem via Ali Express besteld duurt het wat langer maar zul je onder de 10 euro betalen. Bestel je hem in Nederland zal deze tussen de 15 en 20 euro kosten.

Kan op iedere elektrische fiets een gashendel?

Nee, op fietsen met voorwielmotor of achterwiel motor vaak wel maar niet op fietsen met middenmotor.

Wat is de boete voor een gashendel?

Bij gebruik op de openbare weg kun je een boete krijgen. De boete zal ongeveer 290 euro bedragen. De boete is gelijk aan de boete voor het opvoeren van je elektrische fiets. Ben je herhaaldelijk in overtreding? Dan kan de fiets in beslag genomen worden.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het dan gerust even weten in de reacties.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.