Komt er een helmplicht voor elektrische fietsen?

Komt er helmplicht voor elektrische fietsen?

Na de helmplicht voor snorfietsen wordt deze vraag steeds vaker gesteld; Komt er ook een helmplicht voor elektrische fietsen? In dit artikel vertellen we je alles over de huidige regelgeving en hoe het de komende jaren zal gaan.

Helmplicht snorfietsers

Sinds Januari 2023 is een helm verplicht op alle snorfietsen. Dit zorgt voor veel minder letsel gevallen. Eerder is er al een pilot gedaan en bleek dat er veel minder ernstige ongevallen plaats vinden.

Helmplicht speed pedelecs

Ook op speed pedelecs (fietsen die 45 kilometer per uur kunnen) is een helm verplicht. Hiervoor zijn specifieke speed pedelec helmen. Je hoeft dus geen grote integraalhelm op.

Helmplicht voor elektrische fietsen

Maar komt er dan nu ook een helmplicht voor elektrische fietsen? Voorlopig lijkt dit er nog niet op. Er zijn maar weinig mensen die pleitten voor een helmplicht op de E-Bike. Nederland is echt een fietsland en we dragen nou eenmaal niet graag een helm op de fiets. Doordat de algemene mening in Nederland is dat we liever geen helm dragen lijkt het er op dat er voorlopig geen helmplicht gaat komen.

Ook zijn er partijen die bang zijn dat een helmplicht ervoor zorgt dat minder mensen gaan fietsen. Echter zijn we al jaren bezig met het promoten van fietsen en ervoor zorgen dat mensen vaker de auto laten staan. Sommige mensen zijn bang dat er minder gefietst gaat worden en dit is natuurlijk niet een wenselijk effect.

Is een E-Bike helm verstandig?

Het is zonder meer verstandig om een helm te dragen op een elektrische fiets. Je gaat een stuk sneller wat de kans op ernstig letsel vergroot. Een helm is gewoon een stuk veiliger. Echter is dit op een normale fiets natuurlijk ook al het geval. In veel landen fietst iedereen met een helm. Nederlanders willen hier op een of andere manier niet aan.

Wel zien we de laatste tijd dat veel meer mensen kiezen voor een helm op de elektrische fiets. Het is nog steeds een minimaal percentage maar wel al meer dan een aantal jaar geleden.

Wat is een goede E-Bike helm?

Ben je van plan om een E-Bike helm aan te schaffen? Abus maakt betaalbare en goede helmen die er ook nog eens prima uit zien. Dit is dus wel een aanrader als je van plan bent om een helm te gaan dragen.

Helmplicht maakt E-Bike populair

De E-Bike was natuurlijk al mateloos populair. Echter heeft de helmplicht voor snorfietsers gezorgd dat nog meer mensen zijn overgestapt van een elektrische fiets zodat ze geen helm hoeven te dragen. Misschien niet zo veilig maar fietsen is wel veel beter voor je gezondheid en voor het milieu.

Veel gestelde vragen

Is het verplicht om een helm te dragen op een elektrische fiets?

Nee, op dit moment is het op een normale elektrische fiets niet verplicht om een helm te dragen. Op Speed Pedelecs (45 km/u) is een helm wel verplicht.

Waarom op een E-Bike geen helm?

Op dit moment is een helm niet verplicht omdat hier maar weinig draagvlak voor is. Nederlanders houden nou eenmaal niet zo van regeltjes en willen ook niet een helm dragen op de fiets. Dit is de reden dat er voorlopig nog geen helmplicht is voor een E-Bike.

Wat kost een E-Bike helm?

E-Bike helmen kun je vinden vanaf ongeveer 50 euro. Bijvoorbeeld helmen van Abus zijn erg goed en niet al te duur. Een speed pedelec helm kan wel een stuk meer kosten. Ook heb je hele uitgebreide helmen met bluetooth en dat soort zaken. Hier betaal je een stuk meer voor.

Meer weten over veilig fietsen? Lees dan hier ons artikel over E-Bike verlichting.

Nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het dan vooral even weten in de reacties!

2 reacties

 1. Mensen belanden vaker in het ziekenhuis bij het lopen op of van de trap!
  Dus ook in huis een helm op?
  Als je voor je eigen veiligheid het belangrijk vindt om een helm op te zetten, vooral doen!
  Maar als ik zon ding op moet ,dan gaat de elektrische fiets de deur uit!
  Dan koop ik een scooter of ga weer in de auto verder!
  Ik hoop dat we niet weer worden betutteld !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.