Hoe werkt een elektrische fiets?

Hoe werkt een elektrische fiets?

Je hebt net een elektrische fiets gekocht. Of misschien leen je een elektrische fiets. Maar hoe werkt hij nou precies? Geen paniek! In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over je nieuwe of geleende E-Bike! Heb je vragen over je elektrische fiets? Stel ze gerust onder dit artikel en we zorgen dat ze zo snel mogelijk beantwoord worden.

E-Bike aan zetten

In de meeste gevallen is de aan knop op het stuur te vinden. Soms op het display en soms op een controllertje op het stuur. Je zet de elektrische fiets aan door op de aan knop te drukken. In sommige gevallen gaat hij direct aan, in andere gevallen moet je hem enkele seconden ingedrukt houden. Dit verschilt per fiets.

Gaat de fiets niet direct aan? Dan zit er vaak nog een aanknopje op de accu. Kijk goed of er een knop te vinden is op de accu zelf. Het kan namelijk zijn dat de accu in een soort slaapstand gaat. Je kunt hem dan ‘’wakker’’ maken door op het knopje te drukken. Vervolgens zet je hem aan met de reguliere aan knop op het stuur.

Uit zetten doe je door middel van hetzelfde knopje. De meeste elektrische fietsen gaan na 5 minuten ook automatisch uit. Mocht je het vergeten is hij de volgende dag dus niet leeg maar automatisch uit gegaan.

Ondersteuning aanzetten

Je kunt je ondersteuning bedienen door middel van de + en – knoppen op het stuur. De meeste fietsen hebben ongeveer 5 ondersteuningsstanden waarbij de 1 een klein beetje ondersteuning is en je bij de 5 bijna niks meer hoeft te doen.

Het is aan te raden om in een lage ondersteuningsstand weg te fietsen. Zo kun je langzaam wennen aan hoe de fiets reageert. Ook is dit beter voor de actieradius (het aantal kilometer dat je kunt fietsen) van de fiets.

E-Bike verlichting aan zetten

Soms zit er op elektrische fietsen batterij verlichting. Dan zet je de verlichting aan door middel van een knopje op de lamp zelf. Echter werkt de verlichting meestal op de batterij en bedien je de verlichting ook met de knoppen op het stuur.

Soms zit er een verlichting knop op. Je ziet dan een icoontje van een lamp. Is dit niet het geval? Dan zet je de verlichting aan door de + knop even ingedrukt te houden. Na een paar seconden zie je dat de verlichting aan gaat.

Loopondersteuning gebruiken

Wist je dat veel fietsen (vooral met voorwiel motor) loop ondersteuning hebben? Misschien heeft de verkoper laten zien hoe dit werkt maar ben je het inmiddels vergeten. Als de E-Bike aan staat en je de – knop even ingedrukt houdt gaat de motor langzaam draaien. Dit is handig wanneer je met je E-Bike bijvoorbeeld een hoge heuvel op moet. 

Accu gebruiken

Je kunt de E-Bike het beste opladen wanneer deze bijna leeg is. Als je de accu aan de lader legt is deze doorgaans tussen de 4 en 6 uur helemaal opgeladen. Het is het beste om de accu op te laden op kamer temperatuur. In de winter heeft het dus de voorkeur om hem op kamertemperatuur te laten komen en binnen op te laden.

Lees hier hoe je de levensduur van je E-Bike accu kunt verlengen.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt een elektrische fiets?

Kun je fietsen op een elektrische fiets zonder accu?

Je kunt ook prima fietsen op een elektrische fiets zonder accu. Je hebt dan natuurlijk geen ondersteuning maar dit is niet schadelijk voor de fiets. Ook is het geen probleem om te fietsen zonder de ondersteuning aan te zetten.

Moet een E-Bike altijd aan de lader staan?

Dit was vroeger wel het geval. Bij nieuwere elektrische fietsen hoeft dit niet meer. Je rijdt hem gewoon (bijna) leeg en laad hem dan weer vol.

Is fietsen op een elektrische fiets moeilijk?

Je kunt altijd weg fietsen met weinig of geen ondersteuning. Zo kun je langzaam aan wennen aan de ondersteuning. Fietsen op een E-Bike is niet moeilijk maar het kan wel even wennen zijn. Vooral een fiets met voorwiel motor kan wel eens pittig reageren.

Kan een elektrische fiets tegen regen?

Ja. Elektrische fietsen zijn spatwater dicht en je kunt dus gewoon door de regen fietsen. Het is echter niet goed om je fiets in de regen buiten te laten staan. Dit is voor zowel een normale fiets als een elektrische fiets niet handig. Sommige E-Bikes zijn minder goed voorbereid dan andere maar in principe moet iedere fiets prima tegen regen kunnen.

Is een elektrische fiets zwaar?

Een E-Bike is door de motor en de accu een stuk zwaarder dan een normale fiets. Vaak scheelt dit zo’n 5 kilo. Elektrische fietsen wegen over het algemeen tussen de 25 en de 30 kilo.

Heb je nog vragen over hoe een elektrische fiets werkt? Stel ze dan gerust onder dit artikel en we zullen ze zo snel mogelijk beantwoorden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.