Wat is het meest verkochte fietsmerk?

Wat is het meest verkochte fietsmerk?

Wat is het meest verkochte fietsmerk? In dit artikel gaan we het hebben over de fietsmerken die de meeste aantallen verkopen. Ook behandelen we nog wat volgens ons de beste fietsmerken zijn en welke fietsmerken nou eigenlijk het meest bekend zijn.

Je hebt in Nederland alleen al ruim 100 merken die E-Bikes verkopen. Je kunt wel nagaan dat er nog veel meer merken normale fietsen, vouwfietsen, mountainbikes etc zijn. Maar wat is nou eigenlijk het meest verkochte fietsmerk?

  1. Gazelle

Je zult dit merk vast wel kennen. Het iconische koninklijke Gazelle verkoopt jaarlijks zo’n 275.000 fietsen en is daarmee het grootste fietsmerk. Gazelle is onderdeel van Pon welke op zijn beurt de grootste fietsfabrikant ter wereld is. Naast Gazelle zijn ze namelijk ook nog eigenaar van Cannondale, Santa Cruz, Kalkhoff, Veloretti, Swapfiets en nog veel meer. Pon is naast fietsfabrikant ook importeur van Volkswagen en nog veel meer. Het gehele concern doet jaarlijks meer dan 10 miljard euro omzet. De fietsentak (Pon.Bike) deed in 2022 2,4 miljard euro omzet en is daarmee de grootste fietsfabrikant ter wereld.

Er vanuit gaande dat Gazelle het best verkochte fietsenmerk is zou het zomaar eens kunnen dat dit de best verkochte fiets is:

2. Sparta

Sparta is de nummer 1 binnen de Accel groep en de nummer 2 qua verkochte fietsen. Sparta is een iets goedkoper alternatief voor Batavus. Ook zien we dat nieuwe modellen of ideeën vaak via Sparta op de markt gebracht worden. Als dit een succes is wordt dit later doorgetrokken in het assortiment van Batavus.

3. Stella

Stella is een relatief jong bedrijf in vergelijking met sommige andere namen in dit lijstje. In 2020 deed het bedrijf 125.000.000 euro omzet. Dit is een gigantisch bedrag en goed voor de derde plek in dit lijstje. Wel schreef het bedrijf een verlies van bijna 600.000 euro. Dit zou echter ingecalculeerd zijn. Er doen nog regelmatig verhalen de ronde waaruit zou blijken dat het bedrijf in zwaar weer verkeerd. Volgens de oprichter is Stella over 5 jaar marktleider in Nederland én België.

4. Batavus

Helaas is het lastig om te achterhalen hoeveel fietsen er precies verkocht worden door Batavus. Accel, het moederbedrijf, maakt regelmatig verkoopcijfers bekend maar dit zijn dan de cijfers van de merken Batavus, Sparta, Koga, Babboe, Lappiere, Carqon, Raleigh en meer. In totaal verkocht de Accel Groep afgelopen jaar 845.000 fietsen. Batavus en Sparta zullen de grootste merken binnen de groep zijn. Accel doet in totaal 1,44 miljard euro omzet en sluit daarmee de top 3 van grootste fiets fabrikanten af. Volgens Multiscope heeft Batavus op moment van schrijven zo’n 9% marktaandeel.

5. Giant

Giant is wereldwijd het allergrootste fietsmerk. Er gaan jaarlijks maar liefst 6 miljoen fietsen over de toonbank. Veel mensen denken dat de nummer 1 op deze lijst het grootste merk is maar in werkelijkheid maakt Giant gehakt van de verkoopcijfers van Gazelle. Giant heeft een heel uitgebreid aanbod met E-Bikes, stadsfietsen, racefietsen en mountainbikes. Giant verkoopt zijn fietsen vooral via speciale Giant Stores. Overal ter wereld kun je deze winkels vinden. Doorgaans is het een ondernemer die onder de vlag van Giant fietsen verkoopt. Giant doet jaarlijks zo’n 1,8 miljard euro omzet. In Nederland staan ze op een mooie nummer 5 met een marktaandeel van ongeveer 8%.

6. Cortina

Cortina is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een bedrijf dat meer dan 100.000 fietsen verkoopt op jaarbasis. Dit artikel is al een aantal jaar oud dus de kans is groot dat de verkoopcijfers sindsdien nog beter geworden zijn. Een aantal jaar geleden stond Cortina nog bekend als een mindere kwaliteit ‘’bouwmarkt’’ fiets. Tegenwoordig zijn de U4 transportfietsen van uitstekende kwaliteit en zijn ze niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Het merk maakt tegenwoordig hippe lifestyle fietsen welke erg populair zijn bij de jongere fietser.

Lees hier onze Cortina reviews.

7. Vogue

Vogue is samen met Diablo Fatbikes en Troy onderdeel van ECC. Deze organisatie verkoopt jaarlijks enorme aantallen fietsen. Helaas is het lastig om te achterhalen hoeveel fietsen het bedrijf precies verkoopt. Van bronnen dichtbij het bedrijf hebben wij vernomen dat er een kleine 40.000 fietsen verkocht worden. Onze schatting op basis van de informatie die we wel hebben kunnen vinden kwam hier mee overeen.

Lees hier onze review van de Vogue Basic.

8. Qwic

Qwic fietsen is op moment van schrijven net failliet verklaard. Wel gaan we er vanuit dat dit bedrijf een doorstart krijgt. Afgelopen jaar draaide het bedrijf ongeveer 54 miljoen euro omzet. Wij schatten in dat de gemiddelde verkoopprijs (inkoopprijs voor de fietsenwinkel) rond de 1700 euro ligt. Dit zou dus neer komen op +/- 31.700 fietsen.

Nederlandse fietsen wereldwijd populair

Naast deze merken zijn er wereldwijd nog honderden andere aanbieders. In totaal worden er in Nederland zo’n 855.000 elektrische fietsen verkocht. Uiteraard doen Nederlandse aanbieders het ook erg goed in het buitenland. We worden internationaal gezien als hét fietsland en mensen fietsen dan ook graag op een fiets die uit Nederland afkomstig is.

Meer elektrische dan normale fietsen

De afgelopen jaren is het aandeel elektrische fietsen enorm gegroeid. In 2022 was 57 procent van de verkochte fietsen voorzien van elektrische ondersteuning. Een gigantische groei ten opzichte van eerdere jaren.

Het meest bekende fietsmerk van Nederland

Uit eerdere enquetes is gebleken dat de meest bekende fietsmerken Gazelle, Batavus en Sparta zijn. Opvallend is dat ook steeds meet Fatbike merken zoals Knaap steeds meer naamsbekendheid verwerven. Dit laat wel zien dat ook hier qua interesse flinke groei is op dit moment.

Wat is het beste fietsmerk?

De naar onze mening beste fietsmerken zijn nog niet terug te vinden in deze lijst. Wij hebben veel ervaring met verschillende merken en zien vooral Duitse merken zoals Victoria en Hercules als hele goede betrouwbare fietsen. Dit zijn niet altijd de mooiste fietsen om te zien maar qua kwaliteit wel echt fantastisch.

Veel gestelde vragen

Hoeveel fietsen verkoopt Gazelle?

Gazelle verkoopt op jaarbasis ongeveer 275.000 fietsen.

Hoeveel fietsen verkoopt Stella?

De specifieke aantallen staan niet beschreven maar onze educated guess is dat dit er ongeveer 66.000 moesten zijn in 2020 (125 mln : 1900 euro gemiddelde verkoopprijs). Op dit moment denken wij dat dit rond de 100.000 fietsen zou moeten liggen.

Heb je nog vragen of opmerkingen over het meest verkochte fietsmerk? Laat het dan vooral even weten in de reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.