Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en een E-Bike?

Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en een E-Bike?

Een vraag die vaak gesteld wordt is ‘’Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en een E-Bike?’’. Eigenlijk is dit precies hetzelfde. E-Bike staat voor electric bicycle. Waarvan de letterlijke vertaling ‘’elektrische fiets’’ is. 

Een E-Bike of elektrische fiets is een fiets met trapondersteuning. Je moet dus altijd zelf mee fietsen. Een elektrische fiets gaat maximaal 25 kilometer per uur. Als de fiets sneller gaat spreken we van een speed pedelec. Voor een speed pedelec gelden ook weer andere regels. Op een speed pedelec moet je een helm dragen en deze moet ook een bromfiets plaatje en verzekering hebben.

Sommige mensen beweren dat een E-Bike een fiets is waarbij je zelf niet hoeft mee te trappen. Dit is echter niet waar. Een E-Bike en elektrische fiets zijn precies hetzelfde en geven beide uitsluitend trapondersteuning. E-Bikes waarbij je zelf niet hoeft mee te trappen zijn in Nederland niet toegestaan op de openbare weg. Wil je wel op de openbare weg? Dan zul je je fiets moeten laten keuren bij het RDW en moet deze aan dezelfde eisen als een bromfiets voldoen.

Heb je voor een E-Bike een rijbewijs nodig?

Nee. Voor een normale elektrische fiets die maximaal 25 kilometer per uur gaat heb je geen rijbewijs nodig. Voor een speed pedelec heb je wel een bromfiets of auto rijbewijs nodig.

Wat is het verschil tussen een E-Bike en een Speed Pedelec?

Het grote verschil is dat een speed pedelec veel sneller gaat. Deze ondersteunen tot wel 45 kilometer per uur. Uiteraard zijn er ook verschillen bij de fietsen zelf. Een speed pedelec is vaak steviger en robuuster en heeft een sterkere motor. Ook zie je dat deze vaak zijn voorzien van brede banden en goede schijfremmen. Kortom, een speed pedelec is ook bestand tegen hogere snelheden.

Kan een elektrische fiets harder dan 25 kilometer per uur?

Nee. Een normale elektrische fiets kan niet sneller dan 25 kilometer per uur. Een speed pedelec dus wel.

Hoeveel kilometer per uur kan een elektrische fiets?

Een normale elektrische fiets hoort begrensd te zijn op 25 kilometer per uur. Een speed pedelec is begrensd op 45 kilometer per uur.

Tip: hier moet je op letten bij het aanschaffen van een E-Bike.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het dan vooral even weten in de reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.