Waarom trapt mijn E-Bike zwaar?

Waarom trapt mijn E-Bike zwaar?

Waarom trapt jouw E-Bike zwaar? Loopt je elektrische fiets niet meer zoals je gewend bent? Heb je het gevoel dat je zwaarder moet trappen? Dat is erg vervelend. Je hebt natuurlijk een elektrische fiets gekocht zodat je lichter kunt fietsen. In dit artikel geven we een aantal mogelijkheden waarom jouw fiets zwaar trapt.

Heb je nog opmerkingen of vragen over dit artikel? Laat het dan vooral even weten in de reacties.

Accu (bijna) leeg

We beginnen maar even met een open deur; misschien is je accu leeg? Maar wist je dat sommige fietsen ook zwaarder gaan fietsen als de accu bijna leeg is? Sommige E-Bikes gaan onder de 20 of 15% in een bespaar stand waardoor je minder ondersteuning krijgt maar nog wel thuis kunt komen. Dit zou dus de reden kunnen zijn dat je fiets ineens zwaarder fietst. Het loont dus zeker de moeite om de accu even helemaal op te laden en het dan nog eens te proberen.

Vieze of slechte trapsensor

Als je een elektrische fiets met voorwielmotor hebt heb je vaak ook een rotatiesensor. Het wil wel eens voorkomen dat deze sensor vies wordt en verminderd gaat werken. Dit kan veroorzaken dat je op het ene moment prima ondersteuning hebt en op het volgende moment helemaal geen ondersteuning. Heb je last van het gevoel van haperende ondersteuning? Check dan eens de sensor achter de crank en kijk of deze goed rond draait.

In de meeste gevallen is dit een rond magnetisch ringetje die mee draait met de trapper. Als je de trapper ronddraait en de sensor niet (altijd) goed mee draait is het goed om deze even schoon te maken en in te sprayen met contactspray. Blijft de sensor niet goed werken? Dan is het wellicht een goed idee om even naar de fietsenmaker te gaan en dit te laten checken. Soms moet hij even uit elkaar gehaald en schoon gemaakt en soms moet hij zelfs helemaal vervangen worden.

Banden leeg

Zijn je banden op de juiste spanning? De meeste E-Bike banden kunnen tussen de 3 en 4,5 bar druk hebben. Dit is best wel een hoop. Als je de banden goed hard oppompt fietst hij het lichtst. Als de banden erg zacht zijn gaat hij beduidend zwaarder fietsen. Heb je geen pomp met meter? Dan kun je je banden zo hard oppompen dat je er nog net met je duim een deukje in kunt drukken.

Aanlopende remmen

Loopt het voor en het achterwiel soepel en vrij? Til de fiets een stukje op en geef het wiel een slinger. Als het goed is blijft deze even draaien. Staat hij vrijwel direct stil? Dan zou het zomaar kunnen dat er iets aanloopt of dat de rem niet goed is afgesteld. Controleer goed of het wiel nergens tegen aan komt. Als dit niet het geval is check dan je rem even. Deze kun je vaak losser stellen door de stelnippel in de remhendel naar binnen te draaien. Kan dit niet? Dan kun je het beste een fietsenmaker bezoeken of hier lezen hoe je zelf je remmen af stelt.

Ketting smeren

Ook het algehele onderhoud is van invloed op hoe je fiets loopt. Is de ketting goed gesmeerd? En is alles goed afgesteld? Werken de versnellingen naar behoren? Kortom: misschien is je fiets toe aan een beurtje.

Ouderdom

Dit is wel de meest vervelende reden maar helaas ook een veel voorkomende. Het zou kunnen dat je E-Bike wat ouder wordt en hij daardoor minder fel ondersteund als in het begin. Vaak hoort dit er een beetje bij als de fiets een leeftijd van 6-10 jaar bereikt. Hier is helaas weinig aan te doen. Misschien is het een optie om je fiets in te ruilen op een nieuwer model.

Heb je zelf nog vragen en opmerkingen over het artikel Waarom trapt mijn E-bike zwaar? Laat het dan gerust weten in de reacties!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.