Wat is een tweedehands elektrische fiets waard?

Wat is een tweedehands elektrische fiets waard?

Heb je een elektrische fiets in het hok staan waar je niets mee doet? Heb je een fiets gekregen? Of wil je wellicht je huidige fiets inruilen op een nieuwe? Dan kunnen we ons voorstellen dat je benieuwd bent wat de waarde van je oude elektrische fiets is. In dit artikel gaan we antwoord geven op die vraag.

Flinke afschrijving in de eerste jaren

Vooral in de eerste jaren schrijf je heel veel af op een elektrische fiets. Dit heeft vooral te maken met de fabrieksgarantie. Als je een nieuwe fiets koopt heb je hier meestal 2 jaar garantie op. Na 2 jaar is dit voordeel al weg. Vaak is je fiets dan al ongeveer 40-50 procent minder waard dan de nieuwwaarde. Doorgaans is een fiets die je nieuw voor 2000 euro koopt na 2 jaar nog 1000-1200 euro waard.

Uiteraard verschilt dit wel per fiets en hoeveel de fiets gebruikt is. Als hij er nog als nieuw uit ziet zul je er een betere prijs voor krijgen dan wanneer hij helemaal vol krassen zit.

Ook zien we dat duurdere fietsen vaak iets waardevaster zijn. Je schrijft qua percentage vaak minder af op een fiets met middenmotor dan op een goedkopere fiets met voorwiel motor.

Afschrijving na 5 jaar

Het tweede gedeelte van de afschrijving gaat weer wat minder hard. Na 5 jaar heb je nog steeds een vrij recente fiets waar je vermoedelijk nog wel wat voor kunt krijgen. Uiteraard schrijft de fiets nog verder af maar minder snel dan in de eerste 2 jaar. Na 5 jaar kun je rekening houden met zo’n 60-65 procent afschrijving. Je fiets van 2000 euro zal nu nog ongeveer 700-800 euro waard zijn. Dit is dus een beter moment om je fiets in te ruilen. Je zult nu merken dat de accu wat minder wordt maar bij goed gebruik en onderhoud is de fiets zeker nog geschikt voor een nieuwe eigenaar.

Afschrijving na 10 jaar

Na 10 jaar is de meeste waarde van je elektrische fiets wel verdampt. Op het moment dat fietsen 10 jaar oud zijn beginnen ze vaak serieuze problemen te vertonen en wordt de accu ook een stuk minder. De meeste mensen ruilen iets voor deze termijn hun E-Bike ook weer in voor een nieuwe. Na deze termijn kun je rekening houden met 10-20 procent van de nieuwwaarde. Ook weer afhangende van het type fiets. Een fiets van 10 jaar oud met Bosch motor zal 20% van de nieuwwaarde nog wel halen maar bij een goedkopere fiets kun je uitgaan van ongeveer 10%

Na 10 jaar zul je voor je fiets die ooit 2000 euro kostte nog 200-400 euro krijgen. Je schrijft dus 1600 tot 1800 euro af in 10 jaar. Dit is dus een afschrijving van 160 tot 180 euro per jaar. Als je de fiets regelmatig gebruikt is dit helemaal zo gek nog niet.

Inruilen of verkopen via Marktplaats?

We kunnen ons voorstellen dat je nu denkt; kan ik mijn fiets beter inruilen of beter zelf verkopen via Marktplaats? Als je graag de hoogste opbrengst voor je fiets ziet kun je deze het beste verkopen via Marktplaats. Dit is wat meer werk en je hebt wat meer mensen over de vloer maar je krijgt vaak meer dan dat je de fiets inruilt.

Als je geen gedoe wil kun je de fiets beter inruilen bij de fietsenmaker. Uiteraard is de fietsenmaker een handelaar en wil hij ook weer iets verdienen aan jouw oude elektrische fiets. Dit is dus het minste gedoe maar je krijgt waarschijnlijk ook iets minder terug voor je E-Bike.

Lees hier waar je op moet letten bij het KOPEN van een tweedehands elektrische fiets.

En lees hier hoe je je oude E-Bike sneller kunt verkopen via Marktplaats.

Heb je nog vragen over wat een tweedehands elektrische fiets waard is? Stel ze gerust hieronder in de reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.