Wat is de beste middenmotor?

Wat is de beste middenmotor?

Wat is de beste middenmotor? Je hebt heel veel verschillende soorten middenmotoren. Maar wat is nou eigenlijk het beste systeem? In dit artikel gaan we je laten zien wat voor soorten motoren er zijn en wat de verschillen zijn.

Wat is koppel?

Voordat we beginnen is het handig om te weten wat koppel van een middenmotor is. Koppel is de kracht die een motor kan geven. Dit wordt uitgedrukt in Nm (newton meter). We hebben het in dit artikel dus regelmatig over Nm. Hieraan kun je dus zien hoe sterk een motor is. De meeste middenmotoren beginnen bij 40Nm. Dit is meer dan genoeg op de vlakke weg maar in de bergen kun je wel wat meer power gebruiken.

Bafang M420 middenmotor

Bafang

Bafang is een bekende E-Bike motor fabrikant en heeft veel verschillende modellen midden motoren. Veel fabrikanten maken gebruik van deze motoren. Ze staan bekend om de uitstekende prijs kwaliteit verhouding. Daarnaast zijn ze erg krachtig. Het meest voorkomende model van Bafang is de M420 welke 80Nm koppel heeft. Dit is dus een motor die zowel op de vlakke weg als in de bergen uitstekend presteert. Een bijkomend voordeel is dat Bafang onderdelen goed te krijgen zijn en ook betaalbaar zijn omdat het systeem zo veel voor komt.

Bosch Active Line

Bosch

Bosch ken je vast wel. De kans is groot dat je al iets van Bosch in huis hebt. Of het nou een koelkast is, een stofzuiger, een boormachine of een droger. Het Duitse merk is van alle markten thuis. Tegenwoordig maken ze dus ook E-Bike motoren. De motoren van Bosch zijn zoals we gewend zijn van het merk, van uitstekende kwaliteit. Bosch heeft goede rij eigenschappen, is energie zuinig en erg betrouwbaar. Bosch is echter wel een stuk duurder dan Bafang. Een Bosch Active line motor is het instap model en is in betaalbare fietsen te vinden. Deze heeft slechts 40Nm koppel, de helft van een Bafang motor in dezelfde prijsklasse. Bosch heeft ook motoren met meer vermogen maar deze zijn dan weer veel duurder.

Shimano

Shimano is een hele bekende in de fietsenbranche. Bijna iedere fiets heeft wel Shimano versnellingen. Daarnaast maken ze ook heel veel andere fietsonderdelen zoals kettingen, remsystemen, cassettes en dus ook E-Bike motoren. Op dit moment is de Shimano Steps E-6100 enorm populair. Een groot voordeel van deze motor is dat hij maar 2,8 kilo weegt. Dit is een stuk minder dan andere motoren. In het verleden waren Shimano motoren erg zinnig. Stond de ketting niet op de juiste spanning? Dan werkte de fiets niet. Was de crank niet goed aangedraaid? Dan kon je niet fietsen. De nieuwe modellen van Shimano zijn echter veel beter en hebben prettige rij eigenschappen. Shimano motoren zitten in dezelfde prijsklasse als Bosch motoren. Je ziet deze motoren niet vaak bij instap modellen E-Bikes maar vooral bij wat duurdere fietsen.

Ananda motor

Ananda

Ananda is een minder bekend merk. Dit merk maakt motoren in de lagere prijsklasse. Echter zijn de prestaties wel prima. De prijs kwaliteit verhouding is uitstekend. Je ziet dit merk vaak bij goedkopere E-Bikes. Veel mensen die proef gefietst hebben op een fiets met Ananda systeem zijn erg tevreden. Echter kan het doordat het nu nog een klein merk is dat de onderdelen minder goed leverbaar zijn. Ook kan niet iedere fietsenmaker hier direct mee uit de voeten omdat het een minder bekend systeem is. Waar iedere fietsenmaker de Bafang software wel heeft hoeft dit bij Ananda niet zo te zijn.

Brose middenmotor

Brose

Brose zie je op het moment weinig voorbij komen bij Nederlandse merken. Echter zien we het wel veel in andere landen. Deze motor is erg stil. Brose motoren zijn te krijgen met 50Nm, 70Nm en 90Nm koppel. Ze maken dus instap modellen maar ook echte krachtpatsers. Het systeem is nu nog wat duurder en je ziet het weinig op fietsen van Nederlandse fabrikanten. Je ziet ze wel vaak voorbij komen bij Duitse merken die bij ons uitstekend te boek staan.

Pendix E-Bike set

Pendix

Pendix is een los systeem wat op iedere E-Bike gemonteerd kan worden. Pendix is erg duur en ziet er niet per se fantastisch uit. Echter zijn de rijeigenschappen wel erg goed. Je ziet Pendix vaak terug op duurdere sportieve fietsen zoals Santos fietsen. In principe kun je op je normale fiets ook een Pendix systeem monteren maar dit kost je wel ruim 1500 euro. Als je een grote accu capaciteit wil nog een stuk meer. Een Pendix motor is super geruisloos en heeft een koppel van 65Nm. Je krijgt bij dit systeem een bidon accu met redelijke capaciteit.

Giant Syncdrive middenmotor

Giant Sync Drive

Giant is een enorme fietsfabrikant en maakt eigen middenmotoren. De motoren van Giant zijn in het verleden erg slecht geweest. Je hoort nog regelmatig fietsen voorbij komen die enorme herrie maken tijdens het trappen, grote kans dat dit een Giant motor is. De motoren zullen inmiddels wel beter zijn maar hebben wat ons betreft niet de voorkeur. Ten eerste omdat er veel problemen mee geweest zijn en ten tweede omdat je met dit systeem alleen bij een Giant dealer terecht kunt. Hier zijn er wel veel van maar je kunt niet bij iedere fietsenmaker terecht.

Onze favorieten

Onze favoriete systemen zijn die van Bafang en Bosch. Het is beide een fantastisch systeem. Bafang is wat goedkoper en wat krachtiger. Bosch is dan weer zuiniger en heeft componenten van erg hoge kwaliteit. De accu’s blijven bijvoorbeeld altijd werken en de displays zijn stevig en hebben een solide bevestiging.

Beide systemen zijn aan te raden. Heb je een wat lager budget of wil je de beste prijs kwaliteit verhouding? Dan is Bafang echt iets voor jou. Vind je het niet erg om wat meer uit te geven? Dan kun je voor een Bosch systeem gaan.

Shimano is weer erg geschikt bij sportievere fietsen. Echter komt deze bij ons wel op plaats 3 in verband met het onderhoud. Bosch en Bafang zijn de meest betrouwbare systemen en elke fietsenmaker kan ermee uit de voeten.

Kortom; wat is de beste middenmotor?

  1. Bafang
  2. Bosch
  3. Shimano

Veel gestelde vragen

Wat kost een fiets met middenmotor?

Een fiets met middenmotor is te verkrijgen vanaf zo’n 2000 euro. Realistisch gezien ben je tussen de 2000 en 2500 euro kwijt voor een instap model met middenmotor. Dit is dus wel een stuk meer dan een voorwielmotor.

Waarom een E-Bike met middenmotor?

E-Bikes met middenmotoren ondersteunen natuurlijk en zorgen voor een goede gewichtsverdeling. Dit maakt de fiets beter wendbaar. Middenmotoren zijn ook erg krachtig en te gebruiken in heuvelachtig gebied.

Wat is de beste middenmotor?

Bosch en Bafang. Echter kunnen de andere systemen in sommige gevallen ook interessant zijn.

Wat is de krachtigste middenmotor?

Middenmotoren van Bafang zijn erg krachtig. In het betaalbare segment heb je de M420 motor met 80Nm koppel. Dit is ook wel zo’n beetje de max. Bij meer koppel trek je vaak het achterwiel stuk. Echter heeft Bafang motoren met tot wel 160Nm koppel maar hiervoor moet de hele fiets aangepast worden. Deze zie je eigenlijk alleen bij mountainbikes of bakfietsen.

Wat is beter, Shimano of Bosch?

Naar onze mening is Bosch beter dan Shimano. Vooral omdat Bosch erg betrouwbaar is en altijd werkt. 

Welke soorten E-Bike motoren zijn er?

Je hebt middenmotoren van Bafang, Bosch, Shimano, Ananda, Brose, Pendix en Giant. Allemaal hebben ze verschillende rij eigenschappen en een andere prijs. Missen we nog een motor in dit lijstje? Reageer dan even onder dit artikel en we voegen heb toe.

3 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.