Is een Bosch motor goed?

Is een Bosch motor goed?

Is een Bosch motor goed? Bosch is een grote producent van consumenten goederen. Iedereen kent het merk wel en de kans dat je iets van Bosch in bezit hebt is vrij aanwezig. Misschien je koelkast, stofzuiger of boormachine. Je kunt het zo gek niet bedenken of Bosch maakt het. Bosch staat bekend om kwaliteitsproducten. Maar zijn de fiets systemen van Bosch net zo goed als de andere producten?

Het Bosch Systeem

Het grote voordeel aan het Bosch systeem is dat ze alle componenten zelf maken. Zo is de motor van Bosch maar ook de accu, controller, display en andere componenten zijn van Bosch. Dit zorgt ervoor dat alle componenten perfect samenwerken. Systemen zoals deze hebben over het algemeen ook het minste kans op storingen.

Bosch werkt in principe niet samen met andere onderdelen fabrikanten. Ons inziens is dit een goede keuze. Op deze manier houden ze het systeem betrouwbaar.

Prijs kwaliteit verhouding Bosch middenmotor

De prijs van fietsen met een Bosch systeem ligt doorgaans een stuk hoger. De instapmodellen zijn ook wat minder krachtig dan de concurrerende modellen van bijvoorbeeld Bafang of Ananda. Wel is Bosch erg betrouwbaar waardoor wij toch van mening zijn dat de prijs kwaliteit verhouding oké is.

Wil je een een goedkopere fiets met middenmotor? Dan kies je dus voor bijvoorbeeld Bafang. Wil je graag een betrouwbare fiets en is de prijs ondergeschikt? Dan is een fiets met een Bosch motor de beste keuze.

Verschillende soorten Bosch motoren

Bosch-Active-Line-motor

Active Line

De Active Line motor van Bosch is de meest voorkomende motor. Deze heeft een koppel van 40Nm en is te vinden op fietsen in het betaalbare segment. De motor is erg geschikt voor ritjes in de stad. De motor is ook erg zuinig waardoor je op een relatief kleine accu grote afstanden kunt fietsen.

Active Line Plus

De Active Line Plus motor is iets uitgebreider en heeft een koppel van 50Nm. Verder zijn de motoren bijna hetzelfde. Deze verbruikt iets meer dan de normale Active Line maar is ook een stuk sterker.

Performance Line

Op sportievere fietsen vind je vaak de Performance Line. Deze heeft 65-75Nm koppel en is dus ook geschikt voor gebruik onder mountainbikes en gebruik in de bergen op bijvoorbeeld vakantie. De motor verbruikt wat meer stroom maar heeft ook een stuk meer kracht. Ben je een sportieve fietser en heb je een wat hoger budget? Dan is dit een uitstekende keus.

Performance Line CX

De CX is nog wat krachtiger en heeft een koppel tot 85Nm. Daarnaast is de motor met 2,9 kilo ook vrij licht. Ideaal voor bijvoorbeeld Mountainbikes en Trekking fietsen.

Cargo Line

De Cargo Line motoren zijn speciaal gemaakt voor bakfietsen. Deze heeft een koppel van 85Nm en zou speciaal ontwikkeld zijn voor bakfietsen en andere zware fietsen.

Andere modellen

Bosch levert nog enkele andere modellen maar deze zie je in Nederland niet tot nauwelijks voorbij komen.

Wat weegt een Bosch motor?

Een Bosch motor weegt tussen de 2,9 en 3,2 kilo. Er is 1 uitzondering, de SX motor weegt slechts 2 kilo en kun je vinden op racefietsen en mountainbikes. Alle Bosch motoren zijn relatief licht.

Kun je een Bosch motor opvoeren?

Jazeker. Bosch motoren kun je opvoeren door middel van een speedbox. Deze is gemakkelijk te monteren en zorgt ervoor dat je fiets een stuk sneller fietst. De meeste fietsen ondersteunen dan tot ongeveer 45 kilometer per uur. Dit is uiteraard niet toegestaan op de openbare weg. Ook kun je problemen krijgen met de garantie op de fiets. Daarom is dit dus niet aan te raden binnen de garantieperiode.

Conclusie; is een Bosch motor goed?

De motoren van Bosch zijn net wat minder krachtig maar wel erg betrouwbaar. Ook zijn Bosch motoren vaak wat zuiniger dan motoren van andere merken. Daardoor fiets je vaak ook op een kleine accu wat grotere afstanden. Zo kun je met een fiets met een Active Line motor en een 400Wh accu wel 80 kilometer fietsen. Bij een Bafang motor is dit vaak een stuk minder.

Lees hier meer over de verschillen tussen Bosch en Bafang.

Heb je zelf opmerkingen of vragen over Bosch motoren? Laat het dan even weten in de reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.