Fietskar achter je elektrische fiets

Fietskar achter je elektrische fiets

Een fietskar achter je elektrische fiets, kan dat? Je ziet het regelmatig voorbij komen, elektrische fietsen met een fietskar. Maar kan dit eigenlijk wel? Hoe monteer je deze? En waar moet je rekening mee houden?

Kan een fietskar achter een elektrische fiets?

Ja, maar het is belangrijk om rekening te houden met de montage en het gewicht. Wil je een lichte fietskar achter je E-Bike hangen en wil je hier een klein hondje in vervoeren? Dan is dit eigenlijk nooit een probleem. Maar als je een grote kar voor 2 kinderen of heel veel boodschappen wil monteren zijn er wat meer dingen om rekening mee te houden.

Zware fiets kar

Een zwaardere fietskar en met veel lading kan eigenlijk alleen bij een fiets met een middenmotor. Een voorwiel motor is doorgaans niet krachtig genoeg. Daarnaast kan dit ook schade toebrengen aan de voorwielmotor. Houd hier dus altijd rekening mee.

Ook is de montage van een zware fietskar wat lastiger. Zo is het geen goed idee om deze te monteren bij de achteras. Vaak zijn er ook alternatieve mogelijkheden. Zo is een bevestig aan de zadelpen vaak geen probleem. Zorg er dus voor dat je geen kar aanschaft met achteras bevestiging.

Verschillen middenmotor en voorwielmotor

Een fiets met een voorwielmotor heeft vaak 35 tot 40Nm kracht. Een fiets met middenmotor heeft vaak een stuk meer koppel. Deze kunnen dus wat meer kracht leveren en hebben minder moeite met een fietskar.

Lees hier alle verschillen tussen een voorwielmotor en middenmotor.

Fiets met fietskar vs. Elektrische bakfiets

Heb je zwaardere lading? Wil je graag grote boodschappen doen op de fiets? Wil je 3 of meer kinderen vervoeren? In deze gevallen is het beter om te kiezen voor een elektrische bakfiets. Deze zijn natuurlijk wat duurder dan een normale fiets maar er zijn best betaalbare modellen te krijgen.

Een voordeel van een bakfiets is dat deze er specifiek op gebouwd zijn. Ook heb je hier vaak meer ruimte in dan in een fietskar.

Een nadeel is dat dit natuurlijk geld kost, zeker als je al een normale E-Bike hebt. Maar als je nog geen elektrische fiets hebt is het zeker een goede afweging om direct naar een bakfiets te kijken. Deze kun je vanaf ongeveer 2000 euro krijgen.

Wel is een bakfiets wat minder wendbaar dan een normale fiets. Ook is deze lastiger te stallen in je fietsenhok.

Veel gestelde vragen

Kan een elektrische fiets een fietskar trekken?

Sommige modellen wel. Bij de meeste fietsen met een middenmotor is het geen probleem. Bij fietsen met een voorwiel motor is alleen een lichtgewicht fietskar met lichte lading aan te raden. Twijfel je of er een fietskar op jouw fiets kan? Reageer dan gerust even met het merk en type onder dit artikel en we zullen kijken of jouw fiets geschikt is.

Kan een fietskar op elke fiets?

Een lichtgewicht fietskar kan op de meeste fietsen. Een zwaardere niet. En het is dus niet op alle fietsen mogelijk om een fietskar te monteren.

Welke fietskar raden jullie aan?

Deze Bobike fietskar is enorm handig en kun je ook als wandelwagen gebruiken. Erg functioneel en hij ziet er nog goed uit ook!

Wat kost een fietskar voor een elektrische fiets?

Je kunt het zo duur en zo goedkoop maken als je zelf wil. Zo zijn er al fietskarren voor minder dan 125 euro. Maar ook een budget van 1500 euro kun je prima op krijgen.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het dan gerust even weten in de reacties en we komen er zo snel mogelijk op terug!

Eén reactie

 1. Hallo , mijn vraag is of een fietskar van 25 kg incl hond nadelig is voor de middenmotor van een ebike.
  Ik bedoel dus de aandrijving, tandwielen etc.
  Ik heb een ebike met midden motor van bafang,14ah en600wh.
  Vlg monteur mag hier niets achter hangen.
  Vind ik een beetje raar.
  Bvd Frans

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.