Tweedehands E-Bike kopen, verstandig?

Tweedehands E-Bike kopen, verstandig?

Tweedehands E-Bike kopen, waar moet je op letten? Een E-Bike is een flinke aanschaf. Een nieuwe E-Bike kost al gauw 1000 euro en in de meeste gevallen nog een stuk meer. We kunnen ons voorstellen dat je overweegt om een gebruikte elektrische fiets te kopen. Maar is dat wel verstandig? In dit artikel proberen we al jouw vragen over tweedehands E-Bikes te beantwoorden. Heb je na dit artikel nog meer vragen? Stel ze dan gerust even in de reacties!

Tweedehands E-Bike kopen, goed idee?

Een tweedehands E-Bike is een stuk goedkoper dan een nieuwe. Echter is dit wel heel erg riskant. Een E-Bike is erg duur en over het algemeen doet iemand deze niet zomaar weg. In de meeste gevallen mankeert er al iets aan de fiets en is dat de reden dat de fiets weg gaat. Ook kan het zijn dat een fiets al heel lang niet gebruikt wordt en daarom op internet beland. Als een E-Bike lang niet gebruikt is richt dit vaak meer schade aan dan wanneer hij wel gebruikt wordt. 

Heeft een fiets jaren stil gestaan en maar een hele lage kilometer stand? Dat klinkt natuurlijk fantastisch maar in werkelijkheid kan het best zo zijn dat de accu door het lange stilstaan versleten is.

De afgelopen jaren hebben we tientallen verhalen gehoord over mensen die voor 500 euro een tweedehands elektrische fiets kopen en het idee hebben dat ze een fantastische deal hebben maar uiteindelijk na 3 maanden weer afscheid van de fiets moeten nemen doordat er grote problemen ontstaan of de accu achteraf toch niet goed was. En dan is 500 euro wel heel veel geld.

Kortom, een tweedehands E-Bike kopen is niet per se verstandig omdat er met de meeste fietsen iets aan de hand is. Uiteraard kan het dat je dit risico wil nemen dus geven we je een paar tips om een miskoop te voorkomen.

Gebruikte E-Bike kopen, kilometerstand

Tips voor het kopen van een gebruikte E-Bike

Gebruikte E-Bike kopen? Hier moet je op letten:

Tip 1: Zoek een vertrouwd adres

Je kunt bij je lokale fietsenwinkel soms ook een tweedehands E-Bike met garantie kopen. Je weet dan zeker dat je fiets het voor een bepaalde periode doet. Dit is natuurlijk wel iets duurder dan op Marktplaats maar je weet zeker dat je ergens terug kunt komen als er wat mee aan de hand is.

Tip 2: Achterhaal de reden van verkoop

Probeer (ook in de winkel) te achterhalen waar de fiets vandaan komt en waarom hij te koop is. Soms worden fietsen na een jaar weer ingeruild omdat iemand bijvoorbeeld toch een middenmotor wilde. Of misschien heeft de vorige eigenaar een flink budget en koopt hij of zij iedere 2 jaar een nieuwe elektrische fiets. Als een fiets slechts een paar jaar oud is en netjes onderhouden is de kans op een miskoop veel kleiner.

Is de fiets ingeruild omdat hij minder word? Of heeft hij storingen? Doe het dan bij voorkeur niet.

Tip 3: Zorg voor een accu test

De accu is het duurste onderdeel van de fiets. Ook is dit een onderdeel dat altijd minder wordt. Veel mensen ruilen een fiets dan ook in op het moment dat de accu capaciteit verminderd. Je kunt je E-Bike accu ook laten testen. Je kunt aan een fietsenwinkel vragen of ze een testrapport kunnen leveren bij de fiets. Koop je bij een bekende? Dan kun je altijd in overleg een accu test laten uitvoeren voor 20 euro. Je ziet dan direct in 1 oogopslag of de accu in goede staat is.

Wil de verkoper niet mee betalen? Dan is het een goed idee om dit zelf te betalen. Ongeacht of je de fiets koopt of niet. Je bent dan misschien 20 euro kwijt maar het kan je wel behoedden voor een miskoop wat je zomaar 500 euro kan gaan kosten.

Tip 4: Bekijk het type accu

Nu je toch met de accu bezig bent, controleer dan even wat voor accu er precies in de fiets zit. Prijzen van accu’s kunnen enorm variëren. Sommige Bafang accu’s kun je namelijk al krijgen voor ongeveer 300 euro. Andere accu’s kunnen tot wel 700 euro kosten. Dit is wel belangrijk om te weten voordat je een beslissing gaat maken.

Tip 5: Proefrit

Maak altijd een uitgebreide proefrit en luister goed of je geen rare geluiden of tikken in de motor hoort. Dit kan duiden op ernstige slijtage en kan op termijn grote problemen veroorzaken. Let goed op of er tijdens de proefrit geen gekke dingen te voelen zijn.

Tip 6: Technische staat van de fiets

Buiten het elektrische gedeelte om is het natuurlijk ook nog steeds een fiets. Om te weten waar je precies op moet letten bij het kopen van een tweedehands fiets kun je dit artikel lezen. Hieronder geven we een korte samenvatting.

  • Banden; zitten er geen droogtescheurtjes in?
  • Wielen; zit er geen slag in het wiel? Missen er geen spaken?
  • Speling op wielen; zit er geen speling op de wielen? Dit kun je testen door de velg vast te pakken en zijdelings te bewegen.
  • Kraken; kraakt de fiets tijdens het kracht zetten? Dan is de ketting en of het tandwiel waarschijnlijk aan vervanging toe
  • Trapas speling; speling op de trapas is een duur probleem om te laten herstellen. Pak de crank vast en beweeg deze zijdelings. Hier hoort helemaal geen speling op te zitten.
  • Balhoofd speling;  pak het stuur vast en beweeg deze van beneden naat boven. Kijk of er geen speling op het stuur zit. Is dit wel het geval? Dan kun je dit af laten stellen. Zorg wel dat je dit snel doet want hier lang mee doorfietsen kan problemen opleveren.
  • Remmen; werken de remmen nog goed? Soms zijn dit remmen met blokjes welke vervangen moeten worden. Het is goed om dit van te voren te weten omdat dit ook weer een paar tientjes kan kosten om te laten repareren.
  • En de allerbelangrijkste; is de fiets wel eerlijk? Koop je een mooie fiets bij een particulier? Controleer deze dan altijd op diefstal.

Tip 7: Kies een betrouwbaar systeem

Kies bij voorkeur voor een betrouwbaar systeem zoals bijvoorbeeld Bosch of (100%) Bafang. Dit zijn systemen waar goed onderdelen voor te krijgen zijn en blijken in de praktijk erg betrouwbaar te zijn. Koop je een 10 jaar oude Giant fiets met een eigen ondersteuningssyteem? Dan is de kans aanwezig dat de onderdelen niet meer te krijgen zijn of de hoofdprijs kosten. Hoe universeler het systeem, hoe makkelijker de onderdelen te krijgen zijn. Daarnaast zijn systemen van 1 merk vaak het meest betrouwbaar. Dus heb je een Bosch motor, Bosch accu, Bosch Display etc heb je vaak een erg betrouwbaar systeem. Hetzelfde geldt voor Bafang fietsen.

Wat kost een tweedehands E-Bike?

In veel gevallen betaal je voor een tweedehands E-Bike met een beetje garantie al gauw 700 euro. E-Bikes die voor veel minder te koop staan zijn vaak wat ouder en / of hebben problemen. Bij een betrouwbaar adres zul je tussen de 700 en de 2000 euro kwijt zijn afhankelijk van het type fiets en de opties.

Goedkope nieuwe elektrische fiets

Je kunt ook overwegen om te gaan voor een goedkope nieuwe E-Bike. Dan heb je 2 jaar garantie en weet je zeker dat de accu in goede staat is. Je kunt een nieuwe E-Bike al kopen vanaf zo’n 1000 euro. Als je je budget nog iets oprekt kun je ook een fiets kopen bij een lokale fietsenwinkel en heb je ook direct service en garantie. Je hebt dan wellicht een simpeler model maar je weet wel zeker dat je de komende 2 jaar zorgeloos kunt fietsen. En als je fiets goed onderhoud uiteraard nog veel langer.

Heb je nog vragen of opmerkingen over tweedehands E-Bike kopen? Laat het dan even weten in de reacties.

Lees hier wat beter is, een voorwiel motor of middenmotor.

6 reacties

  1. ik lees hierboven:
    Trapas speling; speling op de trapas is een duur probleem om te laten herstellen. Pak de crank vast en beweeg deze zijdelings. Hier hoort helemaal geen speling op te zitten.
    Maar mijn vraag is;
    ik voel aan de pedalen (wanneer ik de crank ronddraai) meerdere millimeters speling, is dat normaal of zijn er in de Active+motor tandwielen of ’n tandriem versleten?

  2. mijn probleem om aan een nieuw lcd scherm te komen. fiets is verder perfect helaas het knopje om de stand lager te krijgen werkt niet meer. heb je een heel nieuw scherm nodig wat nietmeer te krijgen is. kan je er dan geen scherm opzetten als je de gegevens van de accu weet?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.