Wat is beter, ketting of riem?

Wat is beter, ketting of riem?

Wat is beter, ketting of riem? Als je een elektrische fiets gaat kopen vraag je je ongetwijfeld af wat nou eigenlijk beter is. Een normale fiets met ketting of een fiets met riemaandrijving. In dit artikel gaan we je vertellen wat de voordelen en nadelen zijn en waar je het beste voor kunt kiezen.

Wat is een riemaandrijving?

Een riem, ook wel Belt genoemd is een vervanger voor de fietsketting. Deze hele sterke rubber riem zien we in machines, auto’s en motoren veel vaker. Op de fiets zien we het wat minder vaak. De reden hiervoor is vooral dat het een stukje duurder is dan een ketting.

In het wat hogere segment (vanaf 2500 euro) kun je vaak kiezen of je een belt of ketting wil. Het verschil in prijs is dan meestal tussen de 200 en 250 euro.

Voordelen riemaandrijving

 • Geruisloos
 • Onderhoudsarm
 • Sterker dan een ketting
 • Ziet er mooi uit

Het grote voordeel van riemaandrijving is dat hij onderhoudsarm is. Je hoeft een riem niet te smeren en hij rekt ook nauwelijks. Een ketting moet je regelmatig opspannen, smeren en roest vermijden. Bij een belt is dit allemaal niet aan de orde.

Je hebt dus ook geen last van een klapperende ketting in de kettingkast (een belt is echt geruisloos), een ketting die er af loopt of je broek die vies wordt van de ketting.

Daarnaast ziet het er vaak erg strak uit. Je hebt niet echt een kettingkast en naar onze mening geeft dat de fiets een wat sportiever uiterlijk.

Nadelen riemaandrijving

 • Duurder
 • Vervangingswaarde ligt hoger
 • Niet verkrijgbaar op goedkope fietsen

Nadelen zijn dat de aanschaf een stukje hoger ligt. Een fiets met belt is meestal ruim 200 euro duurder. Ook is de riem meestal alleen te vinden op duurdere fietsen, vaak vanaf zo’n 2500 euro.

De riem hoeft bijna nooit vervangen te worden, maar als de riem vervangen moet worden is dit een stuk duurder dan een ketting.

Conclusie; wat is beter? Ketting of riem?

Een riem is beter. Echter moet het wel binnen je budget passen. Als je budget het toelaat is een riem absoluut een aanrader. Je hebt minder onderhoud en hij loopt altijd een stuk beter dan een ketting.

Veel gestelde vragen

Wat kost een fiets riem?

Een fietsriem zelf kost tussen de 50 en de 100 euro. Hier komen de montage kosten bij de fietsenmaker nog overheen. Je zult tussen de 100 en 150 euro kwijt zijn voor het vervangen van een riem. Een stuk duurder dan een ketting. De levensduur is wel veel langer. 

Welke fietsen hebben riemaandrijving?

Sportieve fietsen in de hogere prijsklasse worden vaak uitgerust met een belt. Bij fietsen boven de 2500 euro is het vaak mogelijk om te kiezen voor een belt drive.

Is riemaandrijving beter?

Ja, naar onze mening wel. Het is wat duurder maar als je budget het toelaat is dit zeker een goede keuze.

Hoe sterk is een fiets riem?

Veel mensen hebben het idee dat een riem heel erg fragiel is en dat als iemand er tegen aan stoot in de fietsenstalling hij direct kapot is. Dit is echter niet waar. Een riem is zeker niet minder sterk dan een ketting en kan best wel tegen een stootje.

Hoelang gaat een belt mee?

Een belt gaat vaak tussen de 15.000 en de 40.000 kilometer mee. Dit hangt af van het type belt en hoe goed de fiets onderhouden wordt. Ook kan dit van de bereider en weersomstandigheden afhangen.

Heb je ook normale fietsen met riemaandrijving?

Jazeker. Niet alleen elektrische fietsen hebben een belt maar er zijn ook normale fietsen met riemaandrijving.

Is de riem een vervanger voor de ketting?

Omdat een riem toch nog vrij kostbaar is zien wij deze niet 1, 2, 3 de traditionele fietsketting vervangen. Echter zou het op termijn wel ideaal zijn. Wie weet worden de riemen in de toekomst nog een stuk goedkoper.

Lees hier waar je verder op moet letten bij het kopen van een E-Bike.

2 reacties

 1. Of een riem beter is, zoals in het artikel te lezen is valt te bezien, een Duitse fietstechneut heeft dit uitvoerig getest en komt tot de conclusie dat een riem 6 tot 8% krachtverlies heeft ten opzichte van een ketting, dit in een 1 op 1 test, riem vs ketting, m.a.w. een ketting geeft minder weerstand.
  Een goed onderhouden ketting gaat 10.000 tot zelfs 20.000KM mee lees ik op de Duitse site, ja een riem gaat nog wat langer mee, maar de riem als winnaar te verklaren is twijfelachtig.
  Voor geïnteresseerden, alle voor en nadelen van een riem vs ketting, lees de zeer uitvoerige test op onderstaande link. (wel in Duits)
  https://www.rad-lager.de/riemenantrieb.htm

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.