Wat kost het om je elektrische fiets te verzekeren?

Wat kost het om je elektrische fiets te verzekeren?

Wat kost het om je elektrische fiets te verzekeren? Op het moment is fietsendiefstal aan de orde van de dag en is dit dus iets waar absoluut aandacht aan gegeven moet worden. 

Wat kost een E-Bike verzekering?

Een E-Bike verzekering voor alleen diefstal kost doorgaans 60-200 euro per jaar. Dit hangt vooral af van de nieuwwaarde van de fiets. Daarnaast heeft je woonplaats ook invloed op de premie van je fietszekering. Woon je ergens in een grote stad? Dan is de premie vaak hoger dan ergens in een klein dorpje. Wel kun je uitgaan van de tabel hieronder. Woon je in een stad? Dan zit je in aan de hogere kant, in een dorpje zit je vaak aan de lagere kant.

Veel mensen kiezen ervoor om de fiets ook gelijk tegen schade te verzekeren. Bij partijen als Kingpolis en ANWB heb je dan ook direct pechhulp onderweg als je een uitgebreidere verzekering afsluit. Vaak kun je ook aanspraak maken op fiets rechtsbijstand. Als je je fiets verzekerd tegen schade dekt de verzekering schade die je zelf (per ongeluk) toebrengt. Als je valt met je fiets is de schade dus gedekt. Ook is de schade gedekt op het moment dat je fiets ergens staat, omvalt en kapot gaat. Kortom: als je je fiets volledig casco verzekerd hoef je je om je fiets geen zorgen te maken.

Tabel kosten fiets verzekering

Prijs fietsDiefstal per maandVolledig Casco per maand
0-1000€4 tot €8€6 tot €12
1000-2000€6 tot €12€8 to €16
2000-3000€8 tot €16€10 tot €18
3000-4000€10 tot €18€12 tot €20
4000-5000€12 tot €20€14 tot €22
5000-6000€14 tot €22€16 tot €24
6000-7000€16 tot €24€18 tot €26
Wat kost het om je elektrische fiets te verzekeren?

Bovenstaande tarieven zijn per maand. Betaal je je verzekering per jaar of wellicht zelfs meerdere jaren in 1 keer? Dan is het tarief verhoudingsgewijs wat lager. Je kunt rekening houden met een korting van 10-20% als je het gehele bedrag in 1 keer betaald.

Voorwaarden fiets verzekering

Heb je een fiets verzekering afgesloten? Controleer dan goed de voorwaarden. Soms is een extra slot verplicht en er kunnen ook andere eisen gesteld worden. Dit is vaak het geval bij duurdere fietsen. Controleer dit goed zodat je weet waar je aan toe bent en je ook zeker weet dat de verzekeraar uitbetaald op het moment dat je fiets gestolen wordt.

Waar sluit je het beste een fiets verzekering af? 

Het is van groot belang dat je je fiets verzekerd bij een speciale fiets verzekeraar. Deze verzekeringen zitten vaak anders in elkaar dan je normale verzekeringen. Bij een normale verzekeraar krijg je vaak alleen de dagwaarde uitgekeerd. Bij speciale fiets verzekeringen zoals die van Kingpolis, ANWB of Enra krijg je eigenlijk altijd de vervangingswaarde uitgekeerd. Je kunt dus een nieuwe fiets van hetzelfde bedrag uitzoeken. Is het type fiets dat je had in prijs gestegen? Dan zul je het restant zelf bij moeten leggen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een ander model wat wel binnen het verzekerde bedrag past. Als de verzekeraar de dagwaarde uitkeert kan dit nog flink tegen vallen op het moment dat je weer een nieuwe fiets wil uitzoeken.

Het is makkelijk om de fiets verzekering direct bij aanschaf van de fiets in de winkel in orde te maken. De meeste fietsenwinkels bieden ook verzekeringen aan. Het voordeel is dat je hier dan ook naartoe kunt als er iets aan de hand is en de winkel dit dan vaak snel kan oplossen.

Hoelang kun je verzekeren?

De maximale looptijd van een verzekering is meestal 5 jaar. Vaak sluit je een verzekering af met een jaarpremie en wordt deze stilzwijgend verlengd. Na 3 of 5 jaar verloopt de verzekering automatisch en wordt diefstal en schade niet meer gedekt. In sommige gevallen kun je de verzekering dan ook nog verlengen.

Wat moet je doen als je fiets gestolen wordt?

Je hoopt natuurlijk dat dit niet gebeurd, maar mocht dit toch het geval zijn moet je het een en ander regelen. Dit verschilt per verzekeraar maart je kunt er wel vanuit gaan dat je beide sleutels van je fiets moet overhandigen. De normale sleutel en de reserve sleutel. Op die manier laat je zien dat de fiets op slot stond ten tijden van de diefstal. Daarnaast moet je natuurlijk aangifte doen bij de politie van je gestolen fiets. Op dat moment wordt je fiets ook geregistreerd in het diefstal register en kan iedereen die het serienummer controleert zien dat het een gestolen fiets is.

Raak je gedurende de looptijd van je verzekering 1 van je sleutels kwijt? Of monteer je om wat voor regen dan ook een nieuw slot? Communiceer dit altijd met de verzekeraar en overleg wat een goede oplossing is. Als je geen originele sleutels kunt overhandigen en dit niet van te voren aangeeft kan het zijn dat de verzekering de schade niet dekt.

Wat voor slot heb ik nodig voor de fiets verzekering?

Dit kun je terugvinden in de polis. Echter is het bij bijna alle verzekeraars gelijk. De fiets moet standaard voorzien zijn van een ART2 ringslot zoals een AXA Defender. In het geval van duurdere fietsen (€2500+) of bijvoorbeeld bakfietsen vragen de meeste verzekeraars ook om een extra ART gekeurd kettingslot.

Wat gebeurt er als je gestolen fiets terug gevonden wordt?

Als de politie jouw fiets weet te traceren of later nog tegen het lijf loopt zien ze dat de fiets van diefstal afkomstig is. Als je fiets niet verzekerd was krijg je de fiets weer terug. Als de fiets wel verzekerd was hangt het af van hoe ver je in de afhandeling van de schade bent. Als de verzekeraar al heeft uitgekeerd heb jij inmiddels al een nieuwe fiets en is de oude gestolen fiets officieel eigendom van de verzekeraar. De verzekeraar biedt soms deze fietsen aan aan de oude eigenaar maar meestal gaan deze naar opkopers toe. Ze worden weer uit het diefstal register gehaald en de fiets kan weer legaal de weg op. Als de verzekeraar nog niet heeft uitgekeerd krijg je ook je oude fiets weer terug.

Is de fiets al lange tijd geleden gestolen en in slechte staat? Dan wordt de fiets meestal vernietigd in opdracht van de politie.

Wat gebeurt er met gestolen fietsen?

De meeste (elektrische) fietsen die gestolen worden verdwijnen naar het buitenland. Als een fiets gestolen is en als gestolen geregistreerd staan kan deze moeilijk in Nederland verhandeld worden. Handelaren en fietsenwinkels controleren fietsen op diefstal en zullen deze fietsen niet verkopen. Sommige fietsen worden aangeboden via Marktplaats of Facebook maar gezien het feit dat de pakkans groot is zorgen de meeste fietsendieven ervoor dat de fietsen naar het buitenland gaan. Hier wordt immers minder gecontroleerd of gebruik gemaakt van andere systemen waardoor het minder snel op valt.

Is het verplicht om een E-Bike te verzekeren?

Nee, uiteraard is dit niet verplicht. Het kan echter wel zijn dat als je een fiets niet zelf betaald maar aanschaft via een fietsplan of fietslease dat een verzekering verplicht is. In dit geval wil de partij die de fiets (voor) financiert de zekerheid hebben dat je gedurende de looptijd een fiets hebt.

Heb je een fiets die harder gaat dan 25 kilometer per uur? Dan is een WA verzekering verplicht. Echter is ook hier een diefstal verzekering geen verplichting als het je eigen fiets betreft.

Wat is de goedkoopste fiets verzekering?

In dit geval gaan we uit van een bedrag van 2500 euro. Dit is de gemiddelde aanschafwaarde van een elektrische fiets op moment van schrijven. Let op: de voorwaarden van deze verzekeraars kunnen verschillen. Het kan dus zijn dat je een hele andere dekking hebt bij een goedkopere verzekeraar en dat zaken als pechhulp niet inbegrepen zijn. Ook kan het zijn dat je bij de ene verzekeraar een duur extra slot moet aanschaffen en dat dit bij de andere verzekeraar niet verplicht is. De fietsverzekering bij Kingpolis is bijvoorbeeld wat duurder maar wordt wel structureel als beste gekozen door de consumentenbond. Voor deze berekening zijn we uitgegaan van een woonplaats waar veel gestolen wordt.

Verzekeraar Premie diefstal per maandPremie diefstal + casco per maand
Allianz€ 5,25€ 6,17
Zekur€ 5,30€ 7,47
UnivéNvt€ 7,56
ENRA€ 6,80€ 8,84
Interpolis (alleen voor Rabobank klanten)Nvt€ 11,16
KingpolisNvt€ 13
ANWB€ 19,76€ 21,44

Wij adviseren om altijd een specifieke fiets verzekering te nemen. Dit zorgt voor een snellere afhandeling op het moment dat er iets aan de hand is. Ook weten deze verzekeraars inhoudelijk vaak meer over fietsen en kunnen schade meldingen beter en sneller geregeld worden. In de praktijk hebben wij gemerkt dat bij normale verzekeraars er vaak externe experts ingeschakeld moeten worden wat de afhandeling enorm kan vertragen. Zo hebben we gevallen mee gemaakt waarin er maanden gedaan werd over het bepalen van de hoogte van een schade bedrag. Ook hebben we ervaringen met partijen zoals Kingpolis waar een schade vaak in een week helemaal afgerond is.

Heb je nog vragen of opmerkingen over wat het kost om je elektrische fiets te verzekeren? Laat het dan vooral even weten onder dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.