Welke E-Bike remmen zijn het beste?

Welke E-Bike remmen zijn het beste? Elektrische fiets remsystemen

Je hebt zoveel verschillende E-Bike remmen. We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar welk remsysteem is nou eigenlijk het beste voor jouw elektrische fiets? In dit artikel sommen we de belangrijkste voor en nadelen op van ieder remsysteem.

V-Brakes

V-Brakes zijn remmen met remblokjes op de velg. Dit is een goedkoop systeem en zie je dus vooral op betaalbare elektrische fietsen. Deze velgremmen ken je waarschijnlijk nog wel van je oude sportieve fiets of mountainbike. Deze remmen hebben een uitstekende remkracht. Echter zijn ze wel wat zinnig qua afstelling en willen ze zeker op elektrische fietsen wel flink slijten. Je zult de blokjes dus regelmatig moeten vervangen of bijstellen. Ook kunnen deze remmen gaan piepen als de velgen of blokken vies zijn. Echter zie je dit ook bij duurdere remsystemen.

V-Brake

Voordelen V-Brakes
V Betaalbaar
V Goede remkracht

Nadelen V-Brakes
X Veel onderhoud nodig
X Slijtage
X Kunnen gaan piepen door vuil

Rollerbrakes

Rollerbrakes worden ten onrechte wel eens trommelremmen genoemd. Rollerbrakes lijken op trommelremmen maar werken volgens een ander principe. Rollerbrakes werken in combinatie met een kabel. Deze remmen hebben niet heel erg veel remkracht maar voldoende voor in de stad. Je kunt er niet de bergen mee in. Wel hebben deze remmen nauwelijks onderhoud nodig en een goede levensduur. Ook heb je zelden last van gepiep en dergelijke.

Rollerbrake E-Bike remmen

Voordelen rollebrakes
V Weinig onderhoud
V Voordelig
V Lange levensduur

Nadelen rollerbrakes
X Weinig remkracht

Magura HS11 (hydraulische blok remmen)

Magura HS11 remmen zie je heel veel op elektrische fietsen. Deze remmen werken ook door middel van remblokken maar deze werken op oliedruk. Je hebt een leiding waar olie doorheen loopt waarmee je de remblokken tegen de velg drukt. Dit zorgt ervoor dat je erg goed kunt doseren. Ook heeft zo’n gesloten remleiding nauwelijks onderhoud nodig en verminderd de remkracht niet. Je hebt ook geen last van roestende kabels en dergelijke.

Doordat de blokken een andere vorm hebben en je de remkracht goed kunt doseren heb je minder last van slijtage dan bij de V-Brakes. Echter zul je nog steeds af en toe je E-Bike remmen moeten afstellen en de blokken moeten vervangen.

Magura HS11 elektrische fiets rem

Voordelen Magura HS11
V Goede remkracht
V Hydraulisch systeem

Nadelen Magura HS11
X Duurder
X Relatief veel slijtage

Schrijfremmen

Schijfremmen zijn meestal ook hydraulisch. Kabel schijfremmen zijn we geen fan van en vind je eigenlijk alleen op goedkope fietsen.

In dit geval hebben we het dus ook alleen over hydraulische schijfremmen welke werken door middel van een leiding met olie. Schijfremmen werken door middel van een schijf die gemonteerd is op het wiel en een remklauw met blokken die de schijf stoppen. Dit werkt uitstekend. Ook heb je weinig last van slijtage omdat deze blokken van slijtvast materiaal gemaakt zijn. Het is bijna steen. Fiets je veel over rechte wegen? Dan zul je nauwelijks tot nooit je blokken hoeven vervangen. Als je veel in de bergen fietst wel eens natuurlijk.

Schijfremmen E-Bike remmen

Voordelen schijfremmen
V Beste remkracht
V Weinig onderhoud
V Geschikt voor heuvelachtig gebied

Nadelen schijfremmen
X Duurste systeem

Wat is het beste E-Bike remsysteem?

Alle systemen hebben voor en nadelen. Je ziet bij fietsen in de lagere prijsklasse ook vaak goedkopere remsystemen. Echter hebben schijfremmen de meeste voordelen en als dit binnen je budget past is dit een absolute aanrader. Let er wel op dat er hydraulische schijfremmen gemonteerd zijn en geen schijfremmen die werken door middel van een kabel.

Heb je wat minder budget? Dan zijn rollerbrakes aan te raden. Deze hebben een prima prijs kwaliteit verhouding. Houd er wel rekening mee dat deze minder geschikt zijn voor heuvelachtig gebied.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het dan vooral even weten in de reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.