Welke voorvork is het beste? Dubbele veer of monoshock?

Welke voorvork is het beste? Dubbele veer of monoshock?

Ben je je aan het oriënteren op een nieuwe elektrische fiets? Dan is er een kans dat je tegen het volgende dilemma aanloopt; kun je beter een ‘’normale’’ verende voorvork hebben of toch een monoshock voorvork? In dit artikel behandelen we de voor en nadelen van de verschillende systemen.

Wat is een monoshock voorvork?

Een normale geveerde voorvork heeft 2 verende poten. Een monoshock voorvork heeft 1 enkele veer. Dit staat vaak erg mooi. De monoshock voorvork werkt doorgaans met een ouderwetse veer. In tegenstelling tot veel voorvorken met een dubbele poot waar vaak gebruik gemaakt wordt van oliedruk.

Voorbeelden van verschillende voorvorken

Fiets met monoshock vork
Fiets met normale dubbele vork

Wat zijn de voordelen van een Monoshock voorvork?

Een monoshock voorwerk ziet er erg mooi uit. Dit lijkt ook het grootste voordeel van de monoshock voorvork. Het geeft een erg strakke uitstraling. Ook heb je geen last van roest op de vork wat je wel vaak ziet bij een dubbele voorvork.

Een mono-shock vork is een stuk stugger. Doordat deze stugger is heb je minder vering maar ook minder energieverlies. Ook is de vork een stuk lichter wat hem geschikt maakt voor sportieve fietsen.

Wat zijn de nadelen van een monoshock voorvork?

Vooral de eerste modellen kwamen wel vaak speling op. Op een gegeven moment kun je het hele stuur / voorwiel heen en weer bewegen. Hier was ook eigenlijk niets aan te doen behalve het vervangen van de voorvork.

Daarnaast is het veer bereik van een monoshock vork ook veel kleiner dan van een reguliere dubbele vork. 

Conclusie; is een monoshock voorvork goed?

Zelf zouden wij liever kiezen voor een dubbele voorvork. Deze zijn vaak steviger en gaan langer mee. Een monoshock voorvork ziet er wel een stuk luxer uit maar deze is wel minder praktisch.

Heb je zelf ervaringen met verschillende voorvorken? Laat het dan vooral even weten in de reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.