Accu slot vervangen E-Bike

Accu slot vervangen E-Bike

Wil je het accu slot vervangen van je elektrische fiets? Dat kan. Ben je bijvoorbeeld de sleutel kwijt of wil je een nieuw ringslot monteren omdat de andere niet functioneert? Of wil je graag 1 sleutel voor zowel de accu als je ringslot? In dit artikel laten we je zien hoe je zelf het slot kunt vervangen van de accu docking.

In dit geval vervangen we het accu slot van een fiets met Bosch systeem. Een accu slot met gelijk sluitend ringslot kun je hier bestellen.

Stap 1: accu slede los halen

Haal de accu uit de fiets en demonteer vervolgens de plaat waar de accu op vast zit. Dit kun je doen met de 2 boutjes aan de achterkant van de fiets. Zodra je deze 2 boutjes los gedraaid hebt is de docking al helemaal los en kun je deze er zo afpakken.

Stap 2: Demonteer de kap

Demonteer nu het kapje aan de voorkant van de accu slede. Dit kun je doen door de torx boutjes aan de onderkant los te draaier. In totaal zitten er 3 boutjes in welke alle 3 los moeten om het slot te vervangen.

Je kunt nu het kapje er zo af pakken en ook de connector voor de accu zit los en kun je er af pakken. Je hebt nu de losse accu slede met het slot in je hand.

Stap 3: Accu slot demonteren

Nu kun je het slot er af halen. Deze zit vast met een palletje welke ingedrukt moet worden. Hou er wel goed rekening mee dat dit palletje van vrij hard materiaal is waardoor hij makkelijk kan afbreken. Het is dus belangrijk om dit voorzichtig te doen.

Als het palletje ingedrukt is kun je het accu slot er af schuiven. 

Stap 4: Nieuw accu slot monteren

Je kunt nu het nieuwe slot over de accu slede heen schuiven. Zorg dat deze er goed op geschoven is. Kijk of de gaatjes overeen komen zodat je zo de andere onderdelen weer kunt monteren.

Stap 5: Kap weer monteren

Breng de accu slede weer naar de fiets toe en monteer de connector en het kapje weer. Dit doe je weer met dezelfde 3 torx boutjes.

Stap 6: Monteer de accu slede

Nu kun je de accu slede weer monteren. Aan de voorkant valt hij om het pakketje van de bagagedrager heen en aan de achterkant zet je hem weer vast met de inbusboutjes.

Stap 7: Klaar!

Je bent nu eigenlijk klaar. Het enige dat nu nog rest is de accu in de slede schuiven en het ringslot monteren en je kunt weer op weg.

Heb je nog vragen over dit artikel? Laat het dan gerust even weten in de reacties!

Lees hier alles over E-Bike accu’s.

2 reacties

 1. Goedemiddag Wij hebben een Gazelle met Shimano steps midden motor’
  Het slot van de accu is defect. Heb heel de slede los dus accubak is nu los. Ik heb inmiddels een nieuwe gekocht , maar hoe krijg ik de 2 schroeven die verdiept aan de onderkant zitten los om de 2 helften los te maken?. Is dit een speciale Torx met gaatje erin?

  mvg Sjaak Zonruiter

  1. Waarschijnlijk heb je het dan over, inderdaad, een Torx (zeskantige ster) met gaatje, dat zich officieel een “Torx T-Star” laat noemen.

   Door het gaatje in het bit respectievelijk palletje aan de TORX® BO-schroef wordt door een leek losdraaien van de schoeven voorkomen.

   Je kunt dit soort gereedachap gewoon kopen, ook op het internet, als schroevendraaier maar ook als bits, bijvoorbeeld, hier: https://baptist.nl/boren/bithouders-en-schroefbits/schroefbit-torx-t8-met-gat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.