Waarom gaat mijn E-Bike accu snel leeg?

Waarom gaat mijn E-Bike accu snel leeg?

Waarom gaat mijn E-Bike accu snel leeg? Heb je het idee dat de accu van je elektrische fiets sneller leeg gaat? In dit artikel lees je de oorzaken die wij het meest tegenkomen en hoe je dit kunt verhelpen. Na het uitvoeren van deze tips zou de actieradius van je elektrische fiets flink moeten verbeteren.

Trek niet te snel conclusies 

In de praktijk zien we vaak dat mensen zich zorgen maken over de capaciteit van de accu. Dit is echter niet altijd nodig. Wat we vaak zien is dat mensen een E-Bike hebben en met 4 streepjes van huis weg fietsen. Vervolgens zien ze dat er 1 streepje weg is na 5 kilometer. Veel mensen concluderen dan dat ze slechts 20 kilometer kunnen fietsen. Echter is dit niet het geval. Helaas gaat een accu niet altijd evenredig leeg. Ook kan het zijn dat de fiets al een tijdje stond met 4 streepjes waardoor het eerste streepje snel weg is. Zorg er dus voor dat je voordat je conclusies trekt de accu goed test. Laad hem helemaal vol en fiets hem vervolgens helemaal leeg. Doe dit eventueel 2 keer en houd goed de kilometer stand in de gaten. Alleen op deze manier kun je conclusies trekken over de capaciteit. Heb je hier geen tijd voor? Dan kun je hem laten testen.

Op de juiste manier schakelen

Hoe schakel je nou eigenlijk met je fiets? De kans dat je dit al weet is wel aanwezig; net zoals bij een auto. In een auto rij je in de 1 weg en schakel je op op het moment dat je vaart begint te maken. Zo zou je dit op de fiets ook moeten doen. Als je in een hoge versnelling weg fietst zorgt dat ervoor dat zowel jijzelf als de motor moeten zwoegen. Dit is niet de bedoeling. Als je de shifter naar een lage versnelling draait bij het wegfietsen is dit voor je benen veel lichter maar ook voor de motor. Als je vaak stopt en optrekt kost dit heel veel energie. Door op de juiste manier te schakelen verbruik je veel minder energie.

Banden oppompen

Zorg ervoor dat je banden altijd de juiste druk hebben. Bij de meeste elektrische fietsen ligt dit rond de 4 bar. Dit staat vermeld op de zijwand van je buitenband. Wanneer je met te zachte banden fietst gebruikt je E-Bike veel meer stroom en zal je accu ook veel sneller leeg zijn.

Onderhoud

Zorg er ook altijd voor dat je fiets regelmatig onderhoud krijgt. Bij een onderhoudsbeurt smeert de fietsenmaker de ketting en zorgt hij er voor dat alles soepel draait. Ook controleren ze goed op speling en dergelijke. Door je fiets in goede conditie te houden verbruikt hij ook minder energie.

Gebruik de accu op de juiste manier

Accu’s worden de laatste jaren steeds minder zinnig. Echter zijn er wel een paar dingen om rekening mee te houden. Laad de accu bijvoorbeeld bij voorkeur op kamer temperatuur op. Zet hem dus niet in de winter in het hok aan de lading. Je accu zal hier niet direct van kapot gaan maar het kan er wel voor zorgen dat hij minder goed presteert. Laat de accu ook even opwarmen als je een tijdje door de kou hebt gefietst voordat je hem aan de lader legt.

Temperatuur

Wist je dat je E-Bike accu in de winter veel minder capaciteit heeft dan in de zomer? Als het kouder is presteert de accu minder goed. Ook is het aan te bevelen om de accu van je elektrische fiets in de winter binnen op kamertemperatuur op te laden. Op deze manier presteert je accu beter.

Capaciteit wordt minder

Helaas wordt de accu van je E-Bike na verloop van tijd altijd minder. Dit is dus iets om rekening mee te houden. Na een aantal jaar kan het best zijn dat de capaciteit flink verminderd is. Je zult in dat geval je accu moeten vervangen of reviseren. Ben je benieuwd naar de capaciteit van je accu? Je kunt je E-Bike accu dan ook laten testen. Je krijgt dan een rapport met alle informatie over je accu en hoeveel procent van zijn originele vermogen deze nog heeft.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het dan gerust even weten onder dit artikel.

En lees hier hoe je de levensduur van je elektrische fiets accu kunt verlengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.