E-Bike accu werkt ineens niet meer

E-Bike accu werkt ineens niet meer

Help! Mijn E-Bike accu werkt ineens niet meer. Heb je je fiets werkend weggezet en gaat hij ineens niet meer aan? Wij gaan je uitleggen wat er aan de hand kan zijn en hoe dit opgelost kan worden.

Ligt het aan de accu?

Weet je zeker dat het aan de E-Bike accu ligt of kan het ook een ander probleem zijn? Meestal als de fiets helemaal niet meer aan gaat is dit een probleem met de accu. Gaat de fiets nog wel aan maar heb je geen ondersteuning? Dan heb je wellicht met een ander probleem te maken.

Temperatuur

Is de accu erg koud of juist erg warm geworden? De kans is aanwezig dat je E-Bike accu een soort beveiliging heeft die ervoor zorgt dat er geen echte schade aan de accu toegebracht wordt. In dit geval gaat je accu niet meer aan op het moment dat deze te warm of te koud is.

Ook kan kou voor problemen zorgen bij oudere accu’s. Als de capaciteit van je accu verminderd is en deze erg koud wordt kan het zijn dat de accu helemaal niet meer aan gaat. Als de accu weer op normale temperatuur komt werkt hij weer. Als dit het geval is is de capaciteit van je accu drastisch verminderd en is het een overweging om deze te laten vervangen of te reviseren.

Slaapstand

De meeste accu’s hebben een slaapstand. Vaak zit er een knopje op de accu om deze weer ‘’op te wekken’’. Deze slaapstand zorgt ervoor dat je accu niet helemaal leegloopt en beschadigd raakt door diepte ontlading. Door het knopje op de accu in te drukken of indrukt te houden maak je de accu wakker. Bij sommige accu’s druk je de knop heel even in en bij sommige accu’s houd je hem 5 seconden ingedrukt.

Voorbeelden van accu knoppen:

E-Bike accu werkt ineens niet meer
Accu knop in tube
Accu knop voorbeeld

Werkt dit niet? Dan kun je hem even aan de lader leggen. Laat hem minimaal een uur aan de lader liggen en probeer het vervolgens nog eens. Soms is dit de manier om de accu op te wekken.

Lader

Werkt de lader nog naar behoren? Soms kan het zo zijn dat de accu niet goed geladen wordt omdat de accu niet goed contact maakt. De meeste accu laders hebben lampjes waar aan je kunt zien of de accu goed oplaad. 

Zo zie je bij Bafang accu’s vaak dat het lampje op de lader groen blijft. Dan laat de accu dus niet op. Vaak kun je het stekkertje wat in de accu gaat er goed in drukken en een paar keer heen en weer bewegen. Zodra het lampje rood wordt begint de accu met laden.

Ook kun je proberen om de connector schoon te maken of in te sprayen met contactspray. Als het lampje niet begint te knipperen of rood wordt is de accu lader vermoedelijk kapot.

Hier kun je betaalbare accu laders kopen.

Connectie met de accu

Maakt de accu wel connectie met de fiets? Kijk eens naar de connectie punten op de accu. Zien deze er goed uit? Zit er corrosie op of zijn de pennen verbogen? Dit kan het probleem met de accu veroorzaken. Als de accu niet goed contact maakt is het aan te raden om langs te gaan bij de lokale fietsenmaker. 

E-Bike accu connector werkt niet
E-Bike accu connector

Stekkers

Zitten alle stekkers goed aangesloten? Vaak zitten de pinnen met kleinere stekkertjes aangesloten op de controller. In sommige gevallen kan het zijn dat deze stekkertjes los gaan zitten waardoor de accu helemaal geen contact meer maakt met de controller.

bedrading van accu naar controller
Bedrading van accu naar controller

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het dan even weten in de reacties!

Lees hier meer over E-Bike storingscodes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.