Hoe laad je je E-Bike op? E-Bike opladen

Hoe laad je je E-Bike op? – E-Bike opladen

E-Bike opladen. Hoe laad je nou ook alweer precies je E-Bike op? Moet een elektrische fiets altijd aan de lader staan? Of moet je hem opladen als hij helemaal leeg is? Hoe vaak moet je je accu opladen? En hoe lang duurt het voordat je E-Bike accu vol is? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het opladen van je elektrische fiets accu.

Moet een een elektrische fiets accu altijd aan de lader?

Nee, in het verleden zijn er accu’s geweest waarbij dit nodig was maar bij de accu’s van tegenwoordig is dit niet nodig. Sterker nog, dit is niet goed voor de accu. Zorg er dus voor dat je de lader weer uit de accu haalt nadat je hem hebt volgeladen. Dit kan prima een paar uur later maar laat hem bij voorkeur niet langer dan 24 uur aan de lader liggen.

Laad de accu op op kamertemperatuur

Het is ideaal voor je accu om hem op kamertemperatuur op te laden. In de praktijk is tussen de 10 en 30 graden prima. Wordt het veel kouder? Dan kun je de accu het beste niet in het hok opladen maar liever binnen in de woonkamer. Dit is beter voor de levensduur van de accu en beter voor de actieradius. Heeft je fiets een tijd in de kou gestaan? Laat de accu dan ook op kamer temperatuur komen voordat je hem gaat opladen.

Wist je dat je accu ook beter presteert als het lekker weer is? In de winter kun je vaak een stuk minder ver fietsen op je accu dan in de zomer. De accu presteert het beste als het wat warmer is.

Hoelang duurt het voordat je accu vol is?

Het duurt bij de meeste fietsen 4 tot 6 uur voordat je accu helemaal vol is. Sommige merken hebben ook een snel lader waardoor de accu al in een uur of 3 vol is. Doorgaans kun je er vanuit gaan dat je accu na 6 uur altijd weer helemaal vol is.

Laat je accu niet leeg lopen

Je accu helemaal leeg laten lopen is niet zo goed. Laad dus bij voorkeur op als de accu nog 10-20 procent heeft. Fiets je je accu wel helemaal leeg? Geen probleem maar zet hem dan zo snel mogelijk weer aan de lader. Als je accu helemaal leeg is en je deze tijden zo laat staan kan er diepteontlading plaats vinden wat schadelijk kan zijn voor je accu.

Is het schadelijk om je accu bij te laden?

Is het een probleem om af en toe de fiets bij te laden als er nog flink wat stroom in zit? Nee. In principe rijd je hem leeg tot 10-20 procent maar als je een eind gaat fietsen en nog 70 procent hebt kun je hem best een keer bij laden. Jouw fietsplezier is het belangrijkste en je hoeft het er dus niet op aan te laten komen. Als je dit af en toe doet kan het geen kwaad.

Hoe vaak moet je je accu opladen?

Het is goed voor een accu om deze regelmatig te gebruiken. Ben je een echte mooi weer fietser en staat je fiets in de winter altijd stil? Zorg ervoor dat je toch af en toe een ritje maakt en de fiets ook af en toe oplaad. Het is voor de accu beter als deze af en toe in beweging is. Je kunt aanhouden dat 5 keer per jaar opladen het absolute minimum is. Als de fietsen jaren stil staat zonder gebruikt te worden gaat de accu ook hard achteruit.

Heb je nog vragen of opmerkingen over E-Bike opladen? Laat het dan vooral even weten in de reacties.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.