Kan er een grotere accu in mijn elektrische fiets?

Kan er een grotere accu in mijn elektrische fiets?

Kan er zomaar een grotere accu in je elektrische fiets? Moet de nieuwe accu in geleerd worden via een dealer? En wat kost een E-Bike accu? In dit artikel vertellen we jou waar je op moet letten.

Kan er een grotere accu in mijn elektrische fiets?

Twijfel je over de huidige actieradius van je E-Bike? Of wordt deze wat ouder en wil je de accu vervangen voor een groter exemplaar? In 9 van de 10 gevallen kan dit gewoon. Je kunt naar de dealer gaan waar je de fiets gekocht hebt en deze kan eigenlijk altijd zorgen voor een grotere accu.

Wat kost een E-Bike accu?

Een nieuwe accu kost meestal tussen de 300 en 700 euro. Afhangende van de capaciteit en het merk. Heb je een vrij universele accu die goed beschikbaar is zoals bijvoorbeeld een originele Bafang accu? Dan is de prijs vaak veel lager dan dat je bijvoorbeeld een Gazelle accu nodig hebt.

Ook is een grotere accu vaak duurder. Zo zie je bij veel leveranciers dat er ongeveer 100 tot 150 euro verschil zit tussen de verschillende groottes.

Moet je een nieuwe accu in leren?

Je hoort vaak verhalen over dat je elektrische fiets naar een dealer moet op het moment dat je een onderdeel vervangt. En dan deze vervolgens via de computer goedgekeurd moet worden alvorens de fiets weer werkt.

Een deel van dit verhaal klopt maar dit is vaak alleen het geval bij merken als Gazelle, Batavus en Sparta. Deze merken hebben beveiligingen op de fietsen gezet zodat je altijd naar de dealer moet als je een display of accu wil vervangen. Bij de meeste fietsen kun je dit wel zonder meer doen. Ook fietsen met een Bosch systeem of origineel Bafang systeem kun je gewoon een nieuwe accu in drukken.

Kort samengevat: bij de meeste fietsen is dit geen probleem. Je kunt pech hebben als je een oudere fiets hebt van 1 van eerder genoemde merken maar in 85% van de gevallen zal je fiets gewoon werken als je er een nieuwe accu in zet.

Accu online kopen of in de winkel?

Kun je een nieuwe E-Bike accu gewoon online bestellen of is het handiger om naar een winkel te gaan? Vaak is een accu online bestellen een stuk goedkoper. Echter moet je wel goed op letten dat je de juiste accu besteld. Als je naar de fietsenwinkel gaat kan deze helpen met adviseren. Heb je je elektrische fiets bij een fietsenwinkel gekocht? Dan kan het ook lonen om eens bij diezelfde winkel te informeren voor een nieuwe accu. Vaak is deze wel genegen om de accu tegen een redelijke prijs aan te bieden.

Als je dus wel een risico wil nemen en voor de scherpste prijs gaat kun je je accu het best online bestellen. Ben je onzeker over wat je precies nodig hebt? Dan is de lokale fietsenmaker de oplossing.

Hoe zie ik wat voor accu ik nu heb?

Je kunt vaak op de onderkant aflezen wat voor accu je nu hebt. Soms staat dit ook boven op. De capaciteit wordt uitgedrukt in Watt uur (Wh) of in Ampère (Ah). Als je nu een accu hebt met 13Ah of 468Wh hebt kun je deze dus upgraden door een accu met meer Ah of Wh uit te zoeken. Wil je weten hoeveel groter hij is? Als je bijvoorbeeld van een 400Wh naar een 500Wh accu gaat heb je ongeveer 20% meer capaciteit. Kon je voorheen 40 kilometer fietsen, dan kun je nu 50 kilometer fietsen.

Hoe ver kan ik fietsen op een nieuwe accu?

Per 100Wh kun je gemiddeld 12,5 tot 25 kilometer fietsen. Dit wil zeggen dat je op een 500Wh accu 62,5 tot 125 kilometer kunt fietsen. Dit heeft te maken met de bereider en het systeem. Fiets je altijd in de hoogste ondersteuningsstand en ben je wat zwaarder? Dan kun je uitgaan van een wat lagere actieradius. Fiets je graag zelf flink mee en fiets je altijd in een lichte ondersteuningsstand? Dan kun je een stuk verder fietsen op dezelfde accu.

Ook verschilt het per systeem. Een krachtige Bafang motor fietst heerlijk maar neemt een stuk meer stroom dan een wat minder krachtige Bosch motor. Zo zien we mensen met een hele kleine accu nog steeds flinke afstanden fietsen op een fiets met Bosch motor terwijl je met een Bafang fiets toch beter rekening kunt houden met een wat grotere accu.

Samenvatting; kan er een grotere accu in mijn elektrische fiets?

Je kunt eigenlijk altijd een grotere accu in je fiets zetten. Wil je zeker weten dat je een goede accu aan schaft en twijfel je daar over? Ga dan vooral even bij de lokale fietsenwinkel langs. Een nieuwe accu kost tussen de 300 en 700 euro. Als je een nieuwere fiets hebt is dit dus zeker de moeite waard. Heb je een oudere E-Bike? Dan kun je misschien beter kiezen voor een nieuwe fiets.

Heb je nog vragen? Laat het dan vooral even weten in de reacties!

Lees hier meer over E-Bike accu’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.