Kun je een E-Bike accu de hele nacht aan de lader laten?

Kun je een E-Bike de hele nacht aan de lader laten?

E-Bike accu de hele nacht aan de lader laten. Veel mensen zetten een E-Bike ’s nachts aan de lader zodat hij ’s ochtends weer vol is. Maar is dit eigenlijk wel verstandig? Of is dit gevaarlijk? En hoe dien je je elektrische fiets wel op te laden? In dit artikel nemen we alles met je door over hoe je het beste je elektrische fiets kunt opladen.

E-Bike accu ’s nachts opladen

De meeste elektrische fietsen zijn voorzien van een ‘’slimme’’ lader. Deze stopt automatisch met laden op het moment dat de accu van je fiets vol is. De brandweer adviseert om accu’s nooit onbeheerd op te laden.

De kans is enorm klein dat er iets gebeurd maar het blijft altijd een risico. Daarom adviseren instanties als de brandweer om een fiets niet ’s nachts aan de lader te zetten. 

Accu’s die vlam vatten zijn vaak accu’s waar aan gesleuteld is (bijvoorbeeld voor goedkope revisie) of accu’s die gevallen zijn. Als een E-Bike accu vlam vat kan dit voor flinke problemen zorgen. De rookvorming is enorm en het gaat gepaard met explosies. 

Als er iets met de accu van je E-Bike aan de hand is, bel dan direct de brandweer. Een accu brand is te blussen met heel veel water of door de gehele accu onder water te houden. Dit doe je dus niet even met een emmer uit het keukenkastje.

Hoe groot is het risico op brand bij een E-Bike accu?

Het risico is klein maar wordt vergroot als er aan een accu gesleuteld wordt. Denk bijvoorbeeld aan een goedkope revisie of het zelf repareren van een accu. Ga hier dus altijd zorgvuldig mee om. Ook kan het problemen opleveren als een accu ooit gevallen is. Houdt hier dus ook rekening mee.

Het gebeurd zelden dat een goed functionerende nieuwe accu vlam vat.

Hoe kun je je accu het beste opladen?

Laad je accu bij voorkeur op kamer temperatuur op. Of de accu nog in de fiets zit of er uit gehaald wordt maakt niet uit.

Laad de accu overdag op zodat hij in de gaten gehouden kan worden. 

Hoelang mag een accu maximaal aan de lader?

Meestal duurt het 4 tot 8 uur om een accu helemaal op te laden. Haal de lader zo snel mogelijk uit het stopcontact als de accu vol is. Dit komt niet op een uurtje aan maar laat hem bij voorkeur niet 20 uur aan de lader.

Laad de accu op bij een rookmelder

Laad de accu op op een plek waar een rookmelder is zodat je altijd snel op de hoogte bent als er wel wat gebeurd.

Lees hier meer over E-Bike accu’s.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan dan vooral even weten in de reacties.

Eén reactie

  1. Heb een tweedehands e bike gekocht. Hij doet het goed. Maar het LED lampje op de accu gaat niet meer aan bij indrukken powerknop. Kan dit kwaad?

    Sparta emotion c3 Accu 25.9v/10 ah
    Mvg Edith

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.