Levensduur E-Bike accu verlengen

Levensduur E-Bike accu verlengen

Wil jij de levensduur van je E-Bike accu verlengen? Dat kan. In dit artikel gaan we je vertellen waar je rekening mee moet houden als je je accu in goede staat wil houden en zo ver mogelijk wilt kunnen fietsen op een acculading. In dit artikel gaan de uit van Lithium Ion (Li-Ion) accu’s. Deze accu’s zitten in eigenlijk alle fietsen van de afgelopen tien jaar.

1.Binnen opladen

Wist je dat een accu het best werkt op kamertemperatuur? Nu kun je buitentemperatuur natuurlijk niet beïnvloeden maar je kunt er wel voor zorgen dat je je accu altijd op kamertemperatuur oplaad. Neem je accu altijd mee naar binnen als je deze gaat opladen. Laat de accu ook eerst op kamertemperatuur komen alvorens je de accu aan de lader legt.

2. Accu leeg rijden

De accu leeg rijden is beter voor de levensduur. Als de accu altijd aan de lader zet kan deze lui worden. In principe laad je de accu dus pas op als deze helemaal of bijna leeg is.

3. Accu direct aan de lader zetten

Is je accu leeg? Laad deze dan zo snel mogelijk op. Diepteontlading is heel slecht voor de accu. Daarom is het aan te raden om direct als je thuis bent de accu aan de lader te leggen. Wacht hier niet een paar dagen mee.

4. Gebruik je fiets regelmatig

Wist je dat je accu ook slijt als deze helemaal niet gebruikt wordt? Daarom is het aan te raden om je fiets regelmatig te gebruiken. Fiets ook af toe in de winter een rondje om hem in optimale staat te houden.

5. Langer opbergen?

Ga je een paar maanden weg of weet je zeker dat je je fiets een tijd niet gaat gebruiken? Bewaar de accu dan in huis en uit de fiets. Op deze manier kan hij niet leeg lopen. Zorg ervoor dat de accu half vol is wanneer je deze opbergt. En zorg er ten allen tijden voor dat je hem niet leeg weg legt.

Actieradius vergroten

Wil je graag zo ver mogelijk fietsen op je E-Bike accu? Dan kun je behalve het goed behandelen van je accu nog meer doen. Lees hier onze tips om de actieradius te vergroten.

Banden oppompen

De meest simpele en effectieve manier om je actieradius te vergroten is door je banden goed opgepompt te houden. Pomp je banden hard op en zorg dat deze altijd op de juiste spanning staan. Voor de meeste fietsen is dit 3 tot 4 bar. Als je banden hard opgepompt zijn heb je veel minder rolweerstand en zul je verder kunnen fietsen op een enkele accu lading.

Servicebeurt

Geef je E-Bike regelmatig een servicebeurt en zorg dat er niets aan loopt. Daarnaast wordt de ketting gespannen en gesmeerd bij een servicebeurt wat ook zorgt voor minder weerstand.

Wegfietsen in een lage versnelling

Wist je dat je fiets veel minder stroom verbruikt als je altijd wegfietst in een lagere versnelling? Als je je fiets in een hoge versnelling zet waardoor je zelf zwaar trapt vraag je heel veel van de motor wat heel veel vraagt van de accu. Het is vergelijkbaar met een auto; wegrijden in de 3e versnelling kan wel, maar de motor moet enorm zwoegen en verbruikt heel veel brandstof. Door regelmatig te schakelen en weg te fietsen in een lagere versnelling zorg je ervoor dat je accu minder snel leeg gaat.

Verminderde capaciteit

Helaas verminderd de capaciteit van de accu altijd. Net zoals je mobiele telefoon accu verminderd de capaciteit van je E-Bike accu ook altijd. Als een accu net nieuw is kun je misschien wel 100 kilometer fietsen terwijl dit na een aantal jaar nog maar de helft is. Hoe goed je je E-Bike accu ook onderhoud, je kunt dit nooit helemaal voorkomen. Voldoet je accu niet meer? Dan kun je ervoor kiezen om de accu te vervangen of om deze te laten reviseren. Reviseren is vaak iets goedkoper alleen met een revisie krijg je wel alleen nieuwe cellen en verder geen nieuwe elektronica. Werkt je accu perfect alleen voldoet de capaciteit niet meer? Dan is revisie een goede optie. Heb je het idee dat je accu verder ook niet meer perfect werkt? Dan kun je deze het beste helemaal vervangen.

Twijfel je over de capaciteit van je accu? Dan kun je accu ook laten testen. Je krijgt dan een rapport waaruit precies blijkt hoe jouw accu er aan toe is. Ook handig als je wil uitvinden wat voor accu capaciteit bij jou past.

Hoe lang gaat een E-Bike accu mee?

Een accu blijft vaak wel een jaar of 10 werken. Hoelang de accu blijft voldoen hangt natuurlijk van het gebruik af. Je accu wordt ieder jaar een stuk minder. Je kunt er vanuit gaan dat je accu ongeveer 5 jaar goed blijft werken.

Daarna kun je je accu laten reviseren of vervangen.

Hoeveel garantie zit er op een E-Bike accu?

In de meeste gevallen krijg je 2 jaar garantie op je nieuwe E-Bike accu. Vaak zit hier al wel een voorwaarde aan verbonden dat de capaciteit wel kan verminderen.

Hoe ver kun je fietsen op een accu?

Uiteraard is dit een lastige vraag om een eenduidig antwoord op te geven omdat dit van verschillende factoren afhankelijk is. Zo maakt het uit hoe warm het is, in welke stand je fietst, of het waait en hoe zwaar de bereider is. Wel kunnen we uitgaan van enkele gemiddelden.

Per 100Wh kun je ongeveer 10 tot 25 kilometer fietsen. Heb je dus een 300Wh accu? Dan kun je tussen de 30 en 75 kilometer fietsen op 1 accu lading. 30 kilometer met een wat zwaardere bereider in minder goede omstandigheden en met veel ondersteuning. 75 kilometer in het zonnetje met wind mee in een lagere stand. Daarom gaan wij uit van een gemiddelde van ongeveer 50 kilometer bij een 300Wh accu. Heb je een 600Wh accu? Dan kun je dus 60 tot 150 kilometer fietsen en zul je gemiddeld op een 100 kilometer komen.

Heb je een probleem met je accu? Lees dan hier de meest voorkomende problemen en oplossingen met E-Bike accu’s.

Heb je nog vragen of opmerkingen over levensduur E Bike accu verlengen? Laat het dan vooral even weten in de reacties.

Lees hier al onze artikelen over E-Bike accu’s.

4 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.