E-Bike controller vervangen

E-Bike controller vervangen

Heb jij een storing in je elektrische fiets? En vermoed je dat de E-Bike controller vervangen de oplossing is? In dit artikel vertellen we jou hoe je zelf je E-Bike controller kunt vervangen.

Wat is een controller?

De controller is eigenlijk het brein van je elektrische fiets. De controller is een soort computer die alle onderdelen met elkaar laat communiceren. Omdat dit eigenlijk het ‘’slimste’’ en meest ingewikkelde onderdeel van je E-Bike is kan het ook zomaar zijn dat deze storingen veroorzaakt.

Wanneer is je controller kapot?

We hebben ook een artikel geschreven over veel voorkomende storingscodes. Bij de oplossingen zie je regelmatig ‘’controller vervangen’’ voorbij komen. Vaak zijn vage storingen zoals in het filmpje hieronder een controller probleem. Bij deze fiets ging de verlichting voor de helft aan. Ook als er andere niet te verklaren storingen zijn kan dit te maken hebben met de controller.

Waar zit de controller van een E-Bike?

De controller zit bij fietsen met de accu op de bagagedrager vaak verwerkt in de accu slede. Soms in een kastje voor de accu maar soms hangt hij ook onder de accu. Heb je een fiets met accu in het frame? Dan zit de controller vaak in het frame verwerkt. In ieder geval wil de producent de controller graag zo dicht mogelijk bij de accu hebben.

In eigenlijk alle gevallen is de controller goed bereikbaar. Deze moet immers wel eens vaker vervangen worden.

Controller vinden elektrische fiets
Controller elektrische fiets met accu op bagagedrager
Controller in tube accu
Controller in tube accu

Bij fietsen met een middenmotor wil de fabrikant tegenwoordig de controller zo ver mogelijk inbouwen zodat mensen de controller zelf niet meer kunnen vervangen. Bij fietsen voor 2021 kun je eigenlijk altijd de controller zelf vervangen. Bij nieuwere fietsen kan dit helaas een probleem zijn.

Controller E-Bike met middenmotor
Controller E-Bike met middenmotor

Hoe kom je aan een nieuwe controller?

Zoek de controller op en kijk of hier een typenummer op staat. In de meeste gevallen kun je dit type nummer overnemen op google en vind je wel een geschikte controller. Is dit niet het geval? Dan kun je op zoek gaan naar een dealer van het desbetreffende merk. Die kan de controller ongetwijfeld leveren.

Wat kost een controller?

Dit is erg verschillend maar meestal zit de prijs van een controller tussen de 25 en 150 euro. 

Controller vervangen

Stap 1: Controller lokaliseren

Waar zit je controller? Meestal vind je deze in het bakje voor je accu of onder de accu. Bij een fiets met middenmotor zit deze bij de middenmotor. Verwijder de behuizing van de middenmotor of het dekseltje waar je controller onder zit.

Stap 2: Maak foto’s van hoe het nu zit

Maak voor de zekerheid wat foto’s van hoe de bekabeling loopt. Dit kan later een hoop gedoe schelen omdat het soms vrij krap gemonteerd zit. Het is handig om later nog even terug te kijken hoe hij er weer mooi in past.

Stap 3: Accu eruit halen

Haal de accu uit de fiets. Je gaat met de bekabeling bezig dus het is goed om de accu er uit voorzorg uit te halen zodat je niet onder spanning werkt.

Stap 4: Trek de stekkers los

Trek voorzichtig alle stekkers los. Het zal je nu opvallen dat er al 1 of 2 stekkers los zitten. Dit hoort zo. Deze stekkertjes zijn bedoelt voor diagnose apparatuur en zitten dus niet aangesloten.

De stekkers kunnen als het goed is maar op 1 manier in elkaar. Ook hebben de stekkers vaak kleurtjes waardoor je ze weer makkelijk kunt herkennen.

Stap 5: Nieuwe controller monteren

Pak de nieuwe controller en sluit deze precies zo aan als hoe de oude zat. De kabels kun je 1 voor 1 weer in elkaar drukken. Vaak zitten er pijltjes op waardoor je kunt zien hoe de stekkers precies in elkaar moeten. Doe dit altijd voorzichtig omdat er vrij kleine stekkertjes tussen zitten die kunnen beschadigen.

De motor stekker moet klikken op het moment dat je deze in elkaar drukt. Dit kan vrij zwaar gaan.

Stap 6: Controleren

Controleer nog even of de storing nu verholpen is voordat je alles weer in elkaar zet. 

Stap 7: Afwerken 

Zorg dat je de kabels weer netjes afwerkt. Zet ze eventueel vast met tie wraps zodat ze niet ergens ander kunnen blijven hangen. Schroef het bakje waar de controller in zit weer In elkaar.

Je bent nu klaar, je hebt zelf je controller vervangen. Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het dan gerust even weten in de reacties!

Lees hier een handig artikel over veel voorkomende accu problemen.

4 reacties

  1. Ben op zoek naar een vervangende controller voor de Stella Vicenza 2015.
    Heb het inmiddels kunnen uitbouwen en ik lees op het onderdeel
    AS-I
    151312 Urban
    V5.838 (2015-03-03)
    10-00066
    1502-6312

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.