E-Bike reparatie kosten

E-Bike reparatie kosten

Is jouw elektrische fiets kapot en ben je benieuwd of het nog de moeite is om deze te laten repareren? Of heb je misschien het idee dat je teveel betaald voor de reparatie van je fiets? In dit artikel geven we je een indicatie van de reparatie kosten van je E-Bike. Er zijn natuurlijk veel factoren die mee tellen in de uiteindelijke prijs van je reparatie. Zo is een grote accu vervangen duurder dan een kleine accu en kan een Bosch motor duurder zijn dan een Ananda motor. Ook is het werkplaats tarief van iedere fietsenmaker weer anders. In ieder geval kun je er rekening mee houden dat de onderstaande lijst er niet ver van af zit. Onder de lijst kun je een toelichting vinden met de factoren waarvan de prijs afhankelijk is.

ReparatieKosten inclusief werkplaats tariefKosten onderdelen
E-Bike accu vervangen400-700 euro400-700 euro
Voorwielmotor vervangen300-500 euro200-350 euro
Middenmotor vervangen500-900 euro400-800
Controller vervangen100-300 euro75-175 euro
Display vervangen100-300 euro75-200 euro
Motorkabel vervangen75-150 euro25-75 euro
Snelheidssensor vervangen50-150 euro25-100 euro
Trapsensor vervangen50-150 euro25-100 euro
Servicebeurt E-Bike60-100 euro0-10 euro

Wat kost E-Bike accu vervangen?

De kosten voor het vervangen van een E-Bike accu zijn eigenlijk alleen de kosten voor de accu zelf. In de meeste gevallen kan deze er zo ingeprikt worden en zul je dus ook geen werkplaats tarief betalen. De kosten hangen vooral af van de capaciteit van de accu. Zo is een 300Wh accu goedkoper dan een 500Wh accu. Daarnaast maakt het merk vaak ook nog wat uit. Accu’s van Bosch of specifieke merken als Gazelle zijn vaak een stuk duurder dan veel voorkomende Bafang accu’s.

De kosten voor het vervangen van je elektrische fiets accu liggen doorgaans tussen de 400 en de 700 euro.

Wat kost voorwiel motor vervangen?

Het vervangen van een voorwiel motor is voor een fietsenmaker niet een hele ingewikkelde klus. Echter ben je er zo een half uurtje mee bezig en zijn de materialen vrij kostbaar. De kosten van de motor hangen vooral af van het merk en type. Een voorwiel motor van Bafang is wat duurder dan een voorwiel motor van Ananda.

De kosten voor het vervangen van een voorwiel motor liggen tussen de 300 en de 500 euro.

Wat kost een middenmotor vervangen?

Een middenmotor is een stuk duurder dan een voorwielmotor. Daarnaast is de montage ook veel meer werk. Een fietsenmaker is hier zo tussen de 3 kwartier en 1,5 uur mee bezig. De middenmotor zelf is ook duur. Een gemiddelde Bafang motor kost al gauw 300 euro en een Bosch motor nog wat meer. Als je dan ook nog eens een zwaardere variant middenmotor hebt kan dit nog verder oplopen. 

Voor het vervangen van een middenmotor moet je dus rekening houden met een kostenplaatje van 500-900 euro.

Wat kost E-Bike controller vervangen?

Een controller is eigenlijk het brein van je fiets. De controller stuurt alles aan en verbind de verschillende onderdelen. Het kan zijn dat deze doorbrand of dat er een storing in zit waardoor deze vervangen moet worden. Een controller is gek genoeg minder duur dan dat je misschien zult denken. Het onderdeel zelf kost meestal tussen de 75 en de 175 euro. De montage is vaak nog wel een klusje.

In totaal kun je rekening houden met 100-300 euro voor het vervangen van een controller.

Wat kost een E-Bike display?

Een display vervangen is in sommige gevallen plug & play maar soms moeten er ook nieuwe kabels getrokken worden. Dit heeft invloed op de uiteindelijke prijs. Daarnaast is een uitgebreid display meestal ook duurder dan een eenvoudig klein displaytje. De kosten voor het display zelf liggen tussen de 75 en de 200 euro. 

In totaal kost het vervangen van je display dus 100-300 euro.

Wat kost motorkabel vervangen?

Een motor kabel wil nog wel eens kapot gaan. De kabel op zich is niet heel erg duur maar inclusief de kosten van het monteren kun je toch rekening houden met een pittige rekening. 

Het vervangen van een E-Bike motorkabel kost tussen de 75 en de 150 euro.

Wat kost een snelheidssensor vervangen?

Geeft je E-Bike niet de juiste snelheid weer? Of kun je helemaal niet meer zien hoe hard je fietst? De kans is aanwezig dat je snelheidssensor helemaal kapot is of niet goed werkt. De snelheidssensor zit meestal op de achtervork en is dan makkelijk te vervangen. In sommige gevallen zit de sensor in de motor wat het een stuk lastiger maakt.

Het vervangen van de snelheidssensor van je elektrische fiets kost tussen de 50 en de 150 euro.

Wat kost een trapsensor vervangen?

Heb je een fiets met voorwielmotor? Dan heb je ook een trapsensor. Deze sensor zit achter het tandwiel van je fiets en wil wel eens kapot gaan. De sensor zelf is niet heel duur en de montage is ook prima te doen. 

In totaal zul je tussen de 50 en 150 euro kwijt zijn voor het vervangen van de trapsensor van je E-Bike.

Wat kost een E-Bike servicebeurt?

Bij een servicebeurt betaal je voornamelijk het werkplaats tarief. Meestal zitten hier niet zoveel kosten voor materialen aan vast. Materialen worden vaak extra berekend.  Bij een servicebeurt wordt je elektrische fiets helemaal nagekeken en worden de versnellingen afgesteld, de spaken gespannen, de ketting gesmeerd en gespannen en wordt alles gecontroleerd op veiligheid.

Een servicebeurt kost in de meeste gevallen 60 tot 100 euro.

Heb je een algemener probleem wat niet per sé E-Bike gerelateerd is? Lees dan hier een algemener overzicht: Fiets reparatie kosten

Heb je nog vragen over E-Bike reparatie kosten of mist er een reparatie in dit lijstje? Laat het dan vooral even weten in de reacties onder dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.