Elektrische fiets ondersteunt onregelmatig

Elektrische fiets ondersteunt onregelmatig

Elektrische fiets ondersteunt onregelmatig. Heb je het idee dat je elektrische fiets onregelmatig ondersteunt? Of dat de fiets inhoudt tijdens het fietsen? In dit artikel behandelen we mogelijke oorzaken en hoe je dit kunt op lossen.

Als eerste is het belangrijk om te weten wanneer hij inhoud. Het is namelijk zo dat fietsen eigenlijk altijd begrensd zijn rond de 25 kilometer per uur. Heb je hier het gevoel dat de ondersteuning inhoudt of fietst hij onregelmatig rond deze snelheden? Het kan best zijn dat dit dan gewoon de begrenzer is. Zorg er dan voor dat je niet sneller dan 24 kilometer per uur fietst en je zult hier geen last meer van hebben.

Ook kan het zijn dat je E-Bike per stand begrensd is. Hij ondersteund dan in de 1 bijvoorbeeld tot 10 kilometer per uur, in de 2 tot 15 kilometer per uur enzovoort. Dit doen lang niet alle elektrische fietsen maar sommige wel. Je kunt dan ervaren dat de fiets onregelmatig ondersteund of aan het inhouden is.

Heb je het gevoel dat hij schokkerig ondersteund of steeds een beetje wegvalt? Lees dan vooral even verder.

Geeft je fiets een storingscode? Check dan ook even deze lijst met E-Bike storingscodes.

Kettingspanning of belt spanning

De kettingspanning of belt spanning kan er bij fietsen met een krachtsensor (vaak middenmotor) voor zorgen dat een fiets onregelmatig gaat ondersteunen. Als de ketting of belt te strak of juist te los zit kan het zijn dat de sensor niet goed registreert hoeveel kracht er op de pedalen gezet wordt. Ondersteund je fiets niet prettig? Controleer altijd de ketting of belt spanning. Je kunt dit uiteraard ook laten doen bij een fietsenmaker.

Trapsensor

Veel fietsen hebben een trapsensor. Dit is een sensor die zich in de buurt van de crank bevind en mee draait op het moment dat jij de trappers beweegt. Deze sensor zit op een plek waar best wel een hoop rotzooi kan komen. Controleer dus even of de trapsensor goed vrij draait en of deze niet vies is. Je kunt een trapsensor vaak ook uit elkaar (laten) halen, schoon (laten) maken en in (laten) spuiten met contactspray. Als je een probleem hebt met je trapsensor is dit vaak opgelost nadat je dit gedaan hebt.

Het draaiende gedeelte van de trapsensor zit vaak gemonteerd op de trapas zelf. Na verloop van tijd kan het zijn dat de trapsensor niet strak meer om de trapas zit en dus niet goed mee draait tijdens het fietsen. Je kunt dit probleem oplossen door de sensor te demonteren en vervolgens een stukje isolatie band om de trapas te wikkelen. Ongeveer 3 rondjes. Hiermee maak je de as wat dikker en klemt de trapsensor er doorgaans weer goed omheen.

Speed sensor

Vaak zit er een speed sensor bij het achterwiel van je fiets. Er zit een magneetje op de spaak en deze gaat langs een sensor. Als dit magneetje scheef zit of niet goed langs de speedsensor komt kan dit problemen opleveren. Het is dus aan te raden om dit altijd even te controleren.

Controller problemen

De controller is eigenlijk het brein van je fiets. Deze stuurt de verschillende onderdelen aan. Als er verkeerde software of een storing in de fiets zit kan dit veroorzaakt worden door de controller. Deze kun je dan (laten) updaten of vervangen voor een nieuwe.

Lees hier hoe je je controller kunt vervangen.

Software problemen

In het verleden zijn er best wat elektrische fietsen op de markt gekomen die in de basis al onregelmatig ondersteunde. Dit is bijvoorbeeld het geval geweest bij fietsen met een Bafang M200 motor. Dit zijn wel problemen die ook software matig op te lossen zijn door de fabrikant of je fietsenwinkel.

Kabelbreuk

Een heel klein kabelbreukje of een stukje blootliggende kabel kan voor enorme problemen zorgen. Daarom is het belangrijk om alle kabels goed te controleren. Een kabelbreuk komt het meest voor op het punt waar de kabels het frame in gaan.

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het dan vooral even weten in de reacties.

Wil je weten wat de oorzaak kan zijn als de ondersteuning helemaal wegvalt? Dat lees je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.